Skocz do zawartości

Nie dzialajacy swiatlolub

Pio

Pomocna odpowiedź

Witam.

Mam pewien problem ze swoim światłolubem. Ma on trzy kola i sterowanie ma być jak w czolgu. Problem w tym, że po oświetleniu prawego fototranzystora kręci się prawy silnik zamiast lewego, a po oświetleniu lewego czujnika nic się nie dzieje. Poprawilem złe luty i nie wiem, czy są jeszcze jakieś do poprawienia. Co moglem zrobić nie tak?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pio, jakie masz silniki w robocie? Czym go zasilasz?
Silniki to przerobione mikro serwa Turnigy TG 9, a zasilanie to 3 baterie AA, czyli 4,5 v.

Pytałem się, ponieważ gdybyś miał za mocne silniki albo zbyt słabe zasilanie, to wydajność mogła by być zbyt mała, a ktoś już kiedyś tak zrobił w światłolubie.

Jeśli masz miernik, to sprawdź napięcia na Input/Output 1-4 oraz na pinach Enable.

Już sprawdzałem. Tam gdzie podłączam prawy silnik dochodzi prąd, a do lewego wcale. A w jednym miejscu na płytce jak lutowałem to ześliznął mi się grot i przypaliłem płytkę w tamtym miejscu. To może być też od tego?

Już sprawdzałem. Tam gdzie podłączam prawy silnik dochodzi prąd, a do lewego wcale. A w jednym miejscu na płytce jak lutowałem to ześliznął mi się grot i przypaliłem płytkę w tamtym miejscu. To może być też od tego?

Prosiłem cię o zmierzenie napięć na wszystkich wymienionych pinach, a nie czy prąd dochodzi do silnika czy nie, bo skoro silnik nie działa to oczywiste, że nie dociera do niego prąd.

Tak więc ponawiam prośbę, jak pomierzysz to napisz tutaj wyniki:

-Enable 1 - x

-Enable 2 - y

-Output 1 - z

itd.

W czasie testu zewrzyj fototranzystory, bo wtedy obydwa silniki powinny się kręcić.

W czasie testu zewrzyj fototranzystory, bo wtedy obydwa silniki powinny się kręcić.

Zrobiłem tak i po zwarciu prawego kręcił się prawy silnik zamiast lewego, a po zwarciu lewego nic się nie działo, czyli tak jak wcześniej, nic się nie zmieniło.

A co do tych pomiarów to mógłbyś mi napisać co DOKŁADNIE mam zmierzyć. Sorry, ale jestem początkujący i nie rozumiem wszystkiego. Chodzi o to, w których miejscach mam zmierzyć?

Wrzuć jakieś fotki, tak jak już kolega wyżej mówił.

Na razie nie bardzo mogę. Nie wiem czy w ogóle będę mógł wrzucić.

Masz zmierzyć napięcie względem GND na pinach EN1, EN2, OUT1. Czyli czarny kabelek z miernika do mnusa baterii, czerwony po kolei do tych pinów.

To tak:

Prawy fototranzystor - 0,2 V

Lewy fototranzystor - 0

P. rezystor - 4V

L. rezystor - 0

P. silnik - 4V

L. silnik - 0

Może to lewy fototranzystor jest wadliwy? Niestety nie mam części zamiennych, żeby wymienić i sprawdzić. Dodaję schemat i zdjęcie płytki , nie są mojego autorstwa, pochodzą z tego poradnika.

Próbowałeś zamienić fototranzystory miejscami? Będziesz miał najprostszy sposób zweryfikowania Twojej tezy.

I jeśli już, to wrzuć zdjęcie Twojej płytki, bo to z nią jest problem

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.