Skocz do zawartości

Could not identify chip~ - problem z Bascomem.

Pomocna odpowiedź

No właśnie też myślałem, że to kwestia przypadku, teraz doszedłem do wniosku, że albo jest jakiś błąd w tej płytce co dodałem zdjęcia albo to wina Bascoma. Płytka na pewno styka, bo wyjąłem każdy element, położyłem, wyprostowałem wszystkie nóżki i krok po kroku złożyłem według schematu i dalej to samo - dioda świeciła się cały czas, po naciśnięciu trochę mocniej. Zmieniłem 2 kabelki, tzn dałem tylko inny port, tam gdzie wychodziła dioda teraz jest switch, a tam gdzie były switche są 2 diody, wgrałem program w C i wszystko działa. Już sam nie wiem, może C chce mnie zatrzymać na siłę. Bascom mam 20100110.

[ Dodano: 07-02-2012, 00:26 ]

Wgrałem kilka razy ten program i doszedłem do wniosku, że działa prawidłowo, tylko po prostu dioda cały czas świeci, tzn tak mruga i "przysłania" tym mruganiem działanie programu, bo gdy wgrałem program który gasi diode, dioda zgaśnie, a gdy nacisne drugi przycisk który miał ją zaświecić, dioda przestaje mrugać i zaczyna świecić normalnie. Wie ktoś w czym leży problem?

[ Dodano: 07-02-2012, 01:18 ]

Po dłuższej obserwacji, doszedłem do wniosku, że cały ten układ działa "jak się uda". Switch raz gasi diode, innym razem ją zapala, następnym rozjaśnia, potem przyciemnia. Nie wiem co jest grane i chyba się nigdy nie dowiem.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Problemem okazała się uszkodzona płytka stykowa, która zwierała styki atmegi. Temat można zamknąć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...