Skocz do zawartości

Czy potencjometr przy wyświetlaczu LCD jest konieczny?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tak jak w temacie. Czy konieczne jest podpinanie potencjometru przy wyświetlaczu LCD, czy można podpiąć sam + i - zasilania?

Szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi.

Czy konieczne jest podpinanie potencjometru przy wyświetlaczu LCD, czy można podpiąć sam + i - zasilania?

Miałem niedawno egzemplarz wyświetlacza, któremu z rozpędu zamontowałem potencjometr, którym i tak musiałem zjechać do GND, by ustawić właściwy kontrast - akurat ten konkretny egzemplarz wyświetlacza miał taki kaprys 🙂

Jednakże w większości przypadków potencjometr jest niezbędny, ale możesz go zastąpić dzielnikiem złożonym z dwóch rezystorów, które dobierzesz tak, by wyświetlacz miał prawidłowy kontrast.

Jak zrobić taki dzielnik? I jaki kontrast będzie prawidłowy? jak go poznać?

Mam wyświetlacz 2x16 za 15zł z www.sklep.avt.pl

Podłączyłem wszystko normalnie bez potencjometru i zaprogramowałem uC ale nic się na nim nie pojawia 🙁 tylko świecą diody podświetlające 🙁 czy to jest wina właśnie tego braku?

Podłączyłem wszystko normalnie bez potencjometru i zaprogramowałem uC ale nic się na nim nie pojawia 🙁 tylko świecą diody podświetlające 🙁 czy to jest wina właśnie tego braku?

Tak, to wina braku tego potencjometru. Jak go podłączysz i ustawisz odpowiedni kontrast, to mierzysz napięcie na tym potencjometrze podawane na pin od kontrastu. Później kłaniają się podstawy podstaw, które możesz sobie wygooglować, czyli co to jest dzielnik napięcia i jak i z czego go wykonać. Temat zamykam gdyż bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie rozleniwi cię jeszcze bardziej.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...