Skocz do zawartości

Tworzenie układów elektronicznych

zajac4don

Pomocna odpowiedź

Witam,

od dłuższego czasu interesuję się elektroniką zwłaszcza robotyką i gsm. chciałbym coś dalej robić w tym kierunku o ile w gsm jestem dobry to w robotyce już nie bardzo. Zaprojektowanie prostego robota nie jest dla mnie problemem bo jest masa schematów elektronicznych dotyczących robotów, lecz chciałbym stworzyć coś co zrobię całkowicie sam. Problem polega na tym, że mechanika, materiały itp mam w bardzo dobrym stopniu przyswojone co jak użyć jak zrobić przekładnie i innego tego typu rzeczy, lecz nie ogarniam aż tak dobrze elektroniki. elementy rozpoznaję, znam ich zastosowanie, jak patrzę na układ elektroniczny to wiem co za co odpowiada, ale jeżeli sam bym miał zaprojektować takowy układ to jest problem. w czym mam braki? jak to naprawić? za odpowiedź dziękuję 🙂

Komentarz dodany przez: Treker

Ja bym to ocenił, że masz braki w praktyce 😉 Potrafisz programować mikrokontrolery? Przyjrzyj się schematom robotów: w sumie połączenia do mikrokontrolera są bardzo proste i powielane w każdym schemacie.

Poza tym, w 99% not katalogowych elementów elektronicznych i modułów jest schemat, jak taki element należy podłączyć, i po to on jest, żeby z niego korzystać.

Wg mnie powinieneś po prostu usiąść przed komputerem, pomyśleć co twój robot ma robić, jakich do tego potrzebuje części, jak się je podłącza do mikrokontrolera i zacząć coś projektować.

• Pomogłeś! 1

Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że powinieneś powiększyć swoją wiedzę z elektroniki analogowej. Dużo wiedzy możesz zdobyć w sieci, możesz także zaopatrzyć się w jakąś książkę np.: Sztuka elektroniki szczególnie pierwszy tom.

• Pomogłeś! 1

Tak jak napisał KD93, datasheet'y to podstawa! Gdy będziesz miał wątpliwości jakich dokładnie komponentów użyć, możesz podejrzeć w innych konstrukcjach, które są szczegółowo opisane na forum. Podstawowa zasada - nie mierzyć ponad swoje siły i wiedzę, bo szybko się zrazisz...

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziękuję za odpowiedzi 🙂

KD93 z tym się zgodzę mam mało praktyki. W szkole robiłem, w domu już tak mniej. Programować Mikrokontrolery... w szkole na zajęciach robiliśmy własne programatory i programowaliśmy w asemblerze... trochę mało, ale nadganiam bo powoli próbuję programować w C.

K.G. z układów cyfrowych szło mi bardzo dobrze, natomiast z układów analogowych już gorzej - trochę je zaniedbałem z przeświadczenia, że bardziej mi się przyda cyfrówka. W książkę się zaopatrzę to nadgonię 🙂

grabo nie mierzę ponad siły po prostu chcę wejść poziom wyżej 🙂 człowiek całe życie uczy się na błędach 🙂

Zajac4don:

1. Tak jak mówi KD93 - praktyka, praktyka, praktyka. Zbudujesz 2-3 większe układy i na wiele rzeczy zupełnie inaczej spojrzysz.

2. Czytaj noty katalogowe - szczególnie przypiski typu jakie kondensatory używać, jak prowadzić ścieżki do układu itp. Wiele z tego można wywnioskować, a resztę doczytać w mądrych książkach

3. Jak nigdy nie przeczytałeś to przeczytaj tak od deski do deski przynajmniej 2 dobre książki (po jednej z el. analogowej i cyfrowej). Nie chodzi o jakieś tomy wypełnione wzorami, ale o podstawy wiedzy "praktycznej". Może nie wypełnią Ciebie odpowiedziami na wszystko, ale dadzą podstawowe wskazówki co, jak i dlaczego, a jak coś Ciebie bardziej zaciekawi to możesz zgłębić temat dokładniej.

PS. pkt 3 w pewnym sensie łączy się z 2 😉

4. Poużywaj symulatorów i (lepiej, ale trzeba więcej czasu i sprzętu) pobaw się w pomiary różnych układów z oscyloskopem. Można zobaczyć wiele rzeczy, których się z początku nie rozumie, a potem szukać odpowiedzi dlaczego tak się dzieje...

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.