Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Mam pewien problem, ponieważ zaszła potrzeba wykorzystać funkcję Lcd Designer w bascom'ie i nie wiem czy dobrze napisałem program z własnym znakiem.

Proszę o sprawdzenie:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000

Do
Display On
Cls
Deflcdchar 1 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31        ' replace ? with number (0-7)
Wait 1
Loop
End

Nie definiujesz w ogóle wyświetlacza (pod jakie piny jest podpięty) porównaj swój program z programami innych a poza tym sprawdzałeś ten program w bascomie ? Chyba powinien wyskoczyć błąd przy jego sprawdzaniu 😉

Deflcdchar powinno być przed pętlą, wtedy definiujesz nowy znak. Aby go użyć wpisujesz Lcd Chr(1). Dlatego 1, bo to jest numer zdefiniowanego znaku, czyli pierwszy numer w tej definicji, a ty już zdefiniowałeś jako 1.

Deflcdchar 1 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31 , 31

Polecam przejrzeć przykłady z książki M. Wiązani.

• Pomogłeś! 1

Poniżej dołączam przykładowy program jak wykorzystać własny znak oraz zrzut z symulatora.

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.1 , Db7 = Portc.0 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
Cursor Off
Dim Temperatura As Single
Deflcdchar 0 , 7 , 5 , 7 , 32 , 32 , 32 , 32 , 32
Temperatura = 25.5
Cls
Do
 Locate 1 , 1
 Lcd "T= " ; Temperatura ; Chr(0) ; "C "
Loop
End

• Pomogłeś! 1
Nie definiujesz w ogóle wyświetlacza (pod jakie piny jest podpięty) porównaj swój program z programami innych a poza tym sprawdzałeś ten program w bascomie ? Chyba powinien wyskoczyć błąd przy jego sprawdzaniu 😉

Definiuję w Options > Compiler > LCD.

Mi chodziło o to że w programie nie piszesz config lcdpin : ... ( popatrz na program wyżej ) i musisz napisać jakiego wyświetlacza używasz np. 16*2 też jest w programie powyżej.

klonyyy, niby jak masz w opcjach to zdefiniowane, to nie musisz, ale i tak zaleca się pisanie tego. Ja zawsze pisałem.

• Lubię! 1
Definiuję w Options > Compiler > LCD.

Oczywiście można tak napisać, ale osobiście odradzam, gdyż czasem możesz później niepotrzebnie tracić czas na zastanawianie się, dlaczego układ nie działa, po drugie zdefiniowanie w programie jest dużo bardziej czytelne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...