Skocz do zawartości

[quadropod] Quadropod robot.

Pomocna odpowiedź

Witam.

materiał:

- aluminium o grubości 4mm, aluminium o grubości 1,5mm

napęd:

-12 serwo mechanizmów Hextronik mg14

zasilanie:

Li-Po 7.4v 850mAh 18-20c Discharge

w drodze baterie o pojemności 1300mAh

elektronika:

Jak na razie serwo kontroler Pololu Mini Maestro 18 podpięty do kompa przez usb.

W planach jest kopia Arduino Mega 2560 przystosowana do potrzeb robota,o ile poradzi sobie z obliczeniami. Pytka pcb będzie miała taki sam kształt jak górna pokrywa na której jest teraz zamontowany serwo kontroler.Plus akcelerometr,czujniki odległości na podczerwień i bluetooth. Jeżeli arduino nie poradzi sobie,to posiadam jeszcze microcontroller mbed ARM Cortex M3 core, 96 MHz, 512 KB flash, 64 KB RAM , ale wtedy będę skazany na określony kształt płytki pcb , wolał bym arduino.

Podsumowując jest to mój pierwszy robot.Mechanika potrzebuje jeszcze troszkę dopracowania, takie drobiazgi jak brak śrubek w niektórych miejscach i wykończenie elementów.Następny krok to prototyp płytki pcb no i próba ożywienia robota.

Postaram się updatować temat jak tylko będę miał odrobinkę czasu.

IMAG0277.thumb.jpg.dd07b8a255b380a1884b269b175b15e7.jpg

Mega mi się podoba ; ) Szkoda, że nie ma jakiegoś filmiku pokazującego działania robota : ). Widzę, do tego, że jest on dość małych rozmiarów : ) - mógłbyś zrobić zdjęcie z porównaniem robota do jakiejś rzeczy (np. pudełka zapałek/zapalniczki?).

PS: Gdybym tylko mógł, postawiłbym Ci piwo pod postem ;]

Robot wygląda wręcz świetnie! Jak skończysz robić mechanikę (szlifując krawędzie) to będzie miodzio. Robocik ten z pewnością jest maleństwem. Wymiar korpusu szacuję na jakieś 120x70mm.

Ciekawi mnie ile waży to maleństwo i jak długo na baterii może chodzić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...