Skocz do zawartości

Zwariowana ładowarka Turnigy Accucell 6

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka. Jestem zielony na temat elektroniki mówię na wstępie.

Problem polega konkretnie na tym że, gdy podłączam pakiet i wybieram parametry ładowania wtedy ładowarka rusza i ładuje do 15 jednostek po czym wyskakuje komunikat Break Down tak jak z resztą widać na filmiku : https://youtu.be/Tc3bD4twuQM (zdjąłem obudowę żeby zobaczyć czy coś nie spalone ale nic nie widzę.) Co dziwne ładowarka robi co chce ja daję natężenie 0,1A i powiedzmy 5v a ona mi załącza na 5A i 10v oO

Sądzę że poszło oprogramowanie ładowarki i wiem jak podpiąć ją do komputera (tak mi się zdaje) Z lewej strony ładowarki jest miejsce na port Mini USB (stosowane w kamerach, mp3, telefonach jak nokia n95) myślę czy nie przylutować tam tego portu i spróbować połączyć ją z komputerem. Jak by to zadziałało to było by połowę sukcesu bo jeszcze by trzeba poszukać sterowników i oprogramowania do niej.

Tak więc pomóżcie rozwikłać problem, będę wdzięczny.

pozdrawiam

Załączam obrazek ze wskazanym miejscem gdzie chcę przylutować port:

Przylutowanie portu nic ci nie da. Ładowarka nie ma kości odpowiedzialnych za obsługę usb. Poza tym nic tak byś nie zmienił. Ile czasu używasz tej ładowarki. Z tą nagłą zmianą natężenia to mógł by być problem ze zużytym eeprom'em choć bardziej stawiał bym na problemy z przetwornicą.

Według mnie padł któryś tranzystor kluczujący w przetwornicy i/lub jego driver. Niestety do samej diagnozy i naprawy wymagana jest wiedza i doświadczenie.

Bardziej sprawdzić tranzystory mocy miernikiem, czy nie mają przebić i przebiegi sterujące oscyloskopem. To powinno dać jakiś pogląd na sprawę.

To USB jest do osobnego softu, który pozwala przez PC monitorować ładowanie, można również w to miejsce wpiąć termometr 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...