Skocz do zawartości

Czy można rozdzielić segmenty w aku?

Aramis

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,
ostatnio ktoś mi powiedział, że przy akumulatorach litowo-polimerowych składających się z kilku segmentów, można rozdzielić każdy segment osobno.... Czy to jest prawda?

Jeśli tak jak można to zrobić, żeby nie uszkodzić akumulatora?

Ostrożnie.

Naprawdę musisz to robić? To będzie totalna masakra. Musisz zdjąć zewnętrzne warstwy folii, rozdzielić - być może sklejone taśmą dwustronną - cele, które trzymają się wspólnej płytki. Przylutowane są do niej bardzo krótkimi blaszkami, które jakoś normalnie lutować się nie chcą. A wszystko absolutnie bez użycia metalowych ani ostrych narzędzi. Każde przebicie powłoki celi - kierunek kosz i to szybko, najlepiej ceramiczny bo każde głębsze naruszenie struktury - pożar. Każde zwarcie - poparzenia od stopionego kabla, smród spalonej izolacji i - cela do kosza a raczej na zbiórkę baterii bo jeszcze ktoś znajdzie i wtedy - pożar.

Lepiej kup mniejszy a ten wystaw na aukcji lub niech czeka w lodówce w stanie "storage" na lepsze czasy.

lolo1995, można rozdzielić, ale tak jak napisał marek1707, nie jest to łatwe. Sam niedawno rozdzielałem akumulatorek 3s (1000mAh turnigy nano tech) na pojedyncze ogniwa do mojego mikrokopterka i powiem szczerze, że mocno się przy tym spociłem. Ogniwa były sklejone ze sobą dość szeroką i bardzo mocną taśmą dwustronną i rozdzielanie ogniw trwało niesamowicie długo bo bardzo powoli. Moje ogniwa miały zgrzewane blaszki w jednym miejscu, a do nich były polutowane kabelki, nie było żadnej płytki i powiem szczerze, że jeszcze się nie spotkałem z pakietem, który miałby płytkę.

Na tym zdjęciu widać oddzielony akumulatorek:

Jak je rozklejałem to aż ta folia aluminiowa się odginała, robiła się wypukła. To nie jest proste, ale i nie jest niemożliwe do zrobienia. Teoretycznie łatwiej byłoby całość rozłożyć z pomocą środka do usuwania etykiet z opakowań. Jest to spray o nazwie Label killer bodajże, który depolimeryzuje wszystkie kleje i pomaga w odklejaniu etykiet m.in.

Pozostaje pytanie po co chcesz to robić? Ja rozkładałem cały pakiet ponieważ nie mogłem kupić pojedynczego ogniwa takiej wielkości. No i też prawda jest taka że pakiety są tańsze od pojedynczych ogniw identycznej wielkości i pojemności w przeliczeniu na ogniwo.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.