Skocz do zawartości

Jaki zestaw uruchomieniowy

misiek1784

Pomocna odpowiedź

Warto zastanowić się nad Arduino. Na początek programowanie jest znacznie łatwiejsze, jest mnóstwo dodatkowych modułów i opisanych w internecie projektów. Jeśli chciałbyś iść później w stronę robotyki, polecam płytkę Romeo

• Lubię! 1

Tak będę w przyszłości chciał iść w stronę robotyki. Romeo jak czytam jest to typowy sterownik robota a mnie potrzeba zestawu do nauki programowania, na budowę robota przyjdzie jeszcze czas...

Po pierwsze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uczyć się programowania od razu na robocie. Nie jest to wcale trudniejsze od uczenia się np obsługi wyświetlacza. Po drugie, do tej płytki możesz podłączyć wiele dodatkowych modułów, które wcale nie muszą być związane z robotyką, tak jak właśnie wyświetlacz lcd, moduł ethernetowy, czy co tam uznasz za stosowne. Zaleta jest taka, że nie będziesz później musiał kupować kolejnej płytki do robota.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli masz kasę i Ci jej nie żal, masz kaprys i chęć zaspokojenia gadżetomanii - kupuj zestaw, najlepiej jak najbardziej wypasiony 😃

Jeśli chcesz zacząć od podstaw i zaoszczędzić zbędnych wydatków, masz zacięcie i chęć zrobienia czegoś samemu, rób jak radzi dondu.

Możesz dla prostego projektu zrobić mini płytkę główną z procesorem w podstawowej konfiguracji i wyprowadzonymi wszystkimi portami na goldpiny. To będzie początek - jak ja zrobiłem na początku zabawy w robota. Na dobrą sprawę to początek zestawu ewaluacyjnego 🙂

Później, wg. bieżących potrzeb, możesz dorabiać do tego dodatkowe moduły. Z czasem okaże się, że połowa elementów proponowanych na płytach ewaluacyjnych nie jest przez Ciebie wcale wykorzystywana a druga połowa w mniejszym stopniu.

• Lubię! 1

Jak już wspomniałem wcześniej jak już ogarnę trochę to programowanie chce się skupić na robotyce więc różnorakie układy zawierające uC a niezwiązane z robotyka nie będą mnie interesować więc nie muszę umieć pisać programów do np sterowników CO, czy projektów typu inteligentny dom... jeśli mam zły tok myślenia to mnie poprawcie 🙂

Ostatnio szukałem czegoś dla siebie bo zmęczyła mnie stykówka dla każdej pierdółki. Znalazłem płytkę w fajnej cenie z dobrymi dodatkami (ale jak już ktoś zauważył, każdy ma inne potrzeby).

AVREVB1

Jest sporo tańsza od EVB z pierwszego posta (które też rozważałem), ale nie widzę znacznej przewagi tamtych nad moim wyborem. Szukałem pod Atmegę32 bo w szafie zalegały 4 - zamówiłem bez uC a w zamian tego paczkę przewodów i bateryjkę dla RTC.

• Lubię! 1

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Brak elementu za 50gr (dławika) = znacznie większe szumy na części analogowej, a w konsekwencji gorsza jakość pomiarów. Może nożyk + lutownica ....

• Lubię! 1

Tak sobie myślę jeszcze po przeczytaniu wypowiedzi mactro że może lepiej zająć się Arduino skora będę chciał się skupić między innymi na robotyce więc może jednak zestaw Romeo kupić

Jest sporo modułów do tego zestawu dostępnych w sieci jak i masa informacji oraz tutoriali.

Tylko popatrz na Romeo z drugiej strony. AVR-y mają limit ilości programowań pamięci Flash, jeśli dobrze kojarzę liczba ta wynosi 10000. Przekroczyć tę wartość jest trudno, aczkolwiek przy nauce programowania może ci się to zdarzyć. Czy będziesz w stanie wymienić procesor w SMD?

Popatrz na ten zestaw ze sklepu Propox: EVBavr-05. Kusi ceną i peryferiami, jednakże (jeśli dobrze pamiętam) ceny są netto.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.