Skocz do zawartości

Robot do czyszczenia dna basenu

Pomocna odpowiedź

Bobby

Edytowałem i uzupełniałem moją wypowiedź. Gdybyś mógł wrócić na moment i odpowiedzieć na treść dodaną.

Pozdrawiam raz jeszcze

Darek

Jak dokładny jest taki kompas ? Rozumiem, że dostępna jest jakaś wersja scalona ( coś jak np acelerometr) ? Masz na myśli magnetometr ?

Na 99% ma na myśli magnetometr. Niestety ma on pewne ograniczenia:

- w projekcie płytki w odległości kilkunastu mm nie powinna przechodzic żadna linia zasilania bądź sygnałowa szybkozmienna (analogowe o niskiej częstotliwości to nie problem) nie licząc jego własnych, aby go nie zakłócać

- zarówno przewody od akumulatora, jak i od silników, oraz oczywiście same silniki, będą wpływać na pomiar. Ba, nawet szkielet z ferromagnetyka może w jakimś (chociaz już raczej niewielkim) stopniu wpływać na pomiar.

- częstotliwość odczytu z tego co pamiętam nie jest zbyt duża.

Z tego względu zwykle umieszcza się go poza robotem np. na jakiejś rampie.

Dno basenu zazwyczaj wyłożone jest płytkami o stałej szerokości, między płytkami znajduje się fuga, zwykle o innej barwie. Wykrywając fugę można by jechać wzdłuż niej co załatwiło by jazdę równolegle do ścian, operacje zmiany kierunku jazdy można zaprogramować na sztywno. Krańcówki wykrywały by kontakt ze ścianą z przodu.

Jednym słowem podwodny LF z przeszkodami.

Niestety, mój basen ma tylko górną część sciany ( 30 cm poniżej poziomu wody i powyżej do samej góry) , wyłożone mozaiką.

Pozostała część ścian w dół i dno, to beton malowany spacjalną farbą 😥

Jakąś wersją LF pewnie to się skończy, jężeli nikt nie wpadnie na cos prostego i skutecznego

( w dalszym ciągu na to liczę), bo w takich warunkach ( woda) i przy tej geometri środowiska pracy i małej komplikacji samego zadania ( czyszczenie), zbrodnią by było rozbudowywanie sterowania ponad potrzeby.

Malowanie linie na dnie odpadają, ale wycięcie kanalików tworzących siatkę zgodną z rastrem czyszczenia, na głębokość 3-5mm w dnie i ułożenie tam przewodu miedzianego, przy następnym malowaniu, jest możliwe !

Pozdrawiam

Darek

Te glonojady to taki śmieszny akcent. Ale gdzieś widziałem w internecie hotel, który oferuje baseniki w których są ławice rybek. wkłada się tam stopy, i te rybki robię nam piling, i masaż jednocześnie. Jest to ponoć bardzo popularna atrakcja.

Te glonojady to taki śmieszny akcent. Ale gdzieś widziałem w internecie hotel, który oferuje baseniki w których są ławice rybek. wkłada się tam stopy, i te rybki robię nam piling, i masaż jednocześnie. Jest to ponoć bardzo popularna atrakcja.

_________

W mojej wsi ( nazywa się La Galuette ), pojawił sie ostatnio designer, z propozycją malowania rybek i tym podobnej rafowej fauny, na ścianach i dnie basenu .

Narazie nie skorzystałem. Poczekam na innych odważnych i ocenię efekt & trwałośc malowania

😕 .

Pozdrawiam

Darek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...