Skocz do zawartości

Drukowanie płytki - pilne.

Pomocna odpowiedź

Hmm. Ja to po prostu gdy mam już zapisaną płytkę jako JPEG, to używam w Wordzie WSTAW/OBRAZ i tyle. Jeżeli go ręcznie nie zmienimy to ma on naturalne rozmiary, czyli jest w skali 1:1.

Ja też robiłem w taki sposób w wordzie, potwierdzam że jest skuteczny, z tym że jeszcze drukowałem z worda do pdf'a. Od kiedy mam laserówkę w domu to nie mam potrzeby robienia kilku wydruków na jednej kartce, jak mi nie wyjdzie to drukuję drugi raz.

Próbowałem dzisiaj z tym wordem, ale dalej mi się rozjeżdża na szerokość strony. W jakim wordzie to robiłeś? Bo w 2007 nie wiem czy się tak da.. Aha - i jak rozumiem z eagla nie importowałeś bezpośrednio do jpg? Bo da się tylko png.

Ja robiłem to w Word 2007. Exportowałem z eagla do jakiegoś formatu grafiznego (nie pamiętam czy png czy jpg). Jeżeli da się tylko do png, to spróbuj to później przerobić do jpg np. w paintcie. I pamiętaj aby do worda wstawiać za pomocą funkcji Wstaw, a nie za pomocą kopiuj/wklej.

• 1 miesiąc później...

Jeśli można wtrącić, ja zwykle:

1. Eksportuję widok PCB do pliku PNG, ustawiając nieco większą rozdzielczość oraz by był on monochromatyczny.

2. Jeżeli płytka jest dwustronna (lub chcę mieć także opis elementów) robię odbicie lustrzane warstwy TOP

3. Otwieram program PrintPiot i do nowego pliku wstawiam obraz lub obrazy (w przypadku płytek dwustronnych lub gdy dodatkowo drukuję opis PCB) i drukuję na papierze kredowym, bądź do pdf'a (jeśli będę drukował gdzie indziej).

Dlaczego do PDF'a? Ano dlatego, że plik zapisany w tym formacie wygląda raczej tak samo na każdym komputerze, gdyż jest zazwyczaj nieedytowalny (za pomocą programów tylko do jego odczytu). Aby mieć pewność, że mozaika ścieżek będzie odpowiedniej wielkości, wystarczy przy drukowaniu wybrać opcję Bez skalowania, co zostało już chyba wspomniane, w którymś z postów powyżej.

Jeśli można wtrącić, ja zwykle:

1. Eksportuję widok PCB do pliku PNG, ustawiając nieco większą rozdzielczość oraz by był on monochromatyczny.

2. Jeżeli płytka jest dwustronna (lub chcę mieć także opis elementów) robię odbicie lustrzane warstwy TOP

3. Otwieram program PrintPiot i do nowego pliku wstawiam obraz lub obrazy (w przypadku płytek dwustronnych lub gdy dodatkowo drukuję opis PCB) i drukuję na papierze kredowym, bądź do pdf'a (jeśli będę drukował gdzie indziej).

Dlaczego do PDF'a? Ano dlatego, że plik zapisany w tym formacie wygląda raczej tak samo na każdym komputerze, gdyż jest zazwyczaj nieedytowalny (za pomocą programów tylko do jego odczytu). Aby mieć pewność, że mozaika ścieżek będzie odpowiedniej wielkości, wystarczy przy drukowaniu wybrać opcję Bez skalowania, co zostało już chyba wspomniane, w którymś z postów powyżej.

Dokładnie, ja robie bardzo podobnie:

1. Ustawiam odpowiednie warstwy w eagle (zwykle top/bottom oraz pads i vias) na widoczne (te które chce druknąć)

2. eksportuje do PNG z DPI przynajmniej 300 (albo najlepiej 600), zaznaczam ze czarno-białe chce.

2. PNG otwieram w IrfanView (ale można w sumie w jakimś innym podobnym - mało ważne) i daje wydruk bez skalowania, czyli rzeczywisty (jesli drukuję TOP to oczywiście robie lustrzane odbicie - jest w opcjach).

Ale równie dobrze, można eksportować do PDFa - teoretycznie powinno nawet być to lepsze rozwiązanie, bo w PDF mozaika ścieżek będzie wektorowa, a w PNG jest rastrowa, przez co może być mniej dokładna, nie mniej jednak przy DPI 600 płytki termotranferem wyglądają idealnie, więc raczej nie ma to znaczenia.

Jak juz poszło odświeżenie to i ja cos powiem od siebie.

Witam. Nie ma powodu dla którego nie można by drukować z PDF'a, wystarczy wyłączyć skalowanie. Skoro ja miałem taki problem i sobie z nim poradziłem, napiszę co należy zrobić - może komuś się przyda. Ściągamy PDF creator, i drukując z Eagla zmieniamy go na drukarke wirtualną, program utworzy nam PDF'a z naszym projektem, następnie ściągamy Inkscape, i wczytujemy naszego PDF'a, edytujemy go jak chcemy ( można sobie np dać 3 płytki na jedną stronę, poprawić ścieżki) a następnie znowu tworzymy PDF'a za pomocą PDF readera. Pamiętać należy tylko o wyłączeniu skalowania. Dzięki kolegom za chęć pomocy, pozdrawiam.

wszystko tu ładnie pięknie, ale po co sobie sobie życie utrudniać. Jak macie drukarki w domu to po co ściągać te programy. Drukujemy atramentówką o kserujemy w punkcie ksero. Ja tak robię i malina. Bez problemów. Później jak trzeba użyć ponownie, a czasem się to zdarza, to mam schowane, opisane, więc problemu nie ma.

młody_nierob, każdy ma własną, odpowiadającą mu technikę.

Ja nie rozumiem jednak stwierdzenia, że drukowanie z PDF'u jest gmatwaniem całej sprawy. Jedyne co trzeba wyłączyć to skalowanie strony (i ewentualnie odznaczyć w ustawieniach drukarki, oszczędność atramentu). W takim razie dlaczego większość dokumentów udostępnia się w PDF'ach, a nie plikach programów, w których je utworzono? 😋

W takim razie dlaczego większość dokumentów udostępnia się w PDF'ach, a nie plikach programów, w których je utworzono? 😋

Być może dlatego, że przeglądarka plików PDF jest darmowa i przeważnie zainstalowana na komputerze. Poza tym ja spotykałem się z opiniami, że wydruk plików popularnych formatów np. .doc wyglądał inaczej niż na ekranie komputera podczas tworzenia. Działo się zapewne tak dlatego, że otwierając te pliki na innym komputerze (przeważnie kafejki internetowe) inne ustawienia programu, czy też inna jego wersja powodowały zmianę wyglądu pliku. Nie wiem czy takie zjawisko jeszcze występuje. Ja go nigdy nie doświadczyłem, bo nie chciałem i dlatego zawsze gdy miałem drukować cokolwiek poza domem, zapisywałem plik w PDF'ie, nie martwiąc się że na innym komputerze będzie on wyglądał inaczej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...