Skocz do zawartości

I-Droid DeAgostini

Pomocna odpowiedź

Czy ktoś to jeszcze ma? Czy ktoś tym się bawi?

Jakiś czas temu funkcjonowało polskie forum dot. robota, ale DeAgostini olał sprawę i forum zniknęło.

Właśnie wczoraj skończyłem swojego składać (odkurzyłem po latach). Coś jest w głowie uszkodzone także może bym od kolegi kilka postów wcześniej odkupił ją?

Ale piszę w innej sprawie: przez te lata zaginęły mi wszystkie płytki CD jakie były dołączone. Czy któryś z kolegów może mi je jakoś udostępnić? Z góry dziękuję.

• 3 tygodnie później...

Właśnie go odkurzyłem 🙂

Działa super po tych paru latach.

Mam 4x8 aku, wiec dłuuugo za długo, aż droidowi się nudzi 🙂

Czas mu wypaczył trybiki w głowie, ale po kilku godzinach walki znów działają 🙂

Może by tak wymienić się programami lub modułami montowanymi na płytce ? Ma ktoś jakieś pomysły ?

W (chyba) 57 zeszycie jest opis komend sterowania głosem. Tyle że grupa 9 jest pusta !?

Czy ktoś wie co tam ma być, bo nie znalazłem w następnych zeszytach info.

• 1 miesiąc później...

Witam, ja tez mam w pelni zlozonego idroida 😃 po kilku latach dopiero teraz zaczalem sie uczyc go programowac hehe 😋 mam problem z bateriami zwykle wystarczaja mi na 20 min zabawy i to jeszcze niedokonca, jakie najlepiej kupic akumulatorki?

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Cześć, posiadam bardzo dużo części do I-Droida jeszcze w oryginalnych opakowaniach. Złożyłem jedynie głowę. Gdyby ktoś był chętny na części proszę pisać prv. Dogadamy się cenowo, a mi to tylko miejsce zajmuje w domu...

czesc

mam pytanko - ponieważ stwierdziłem że najpierw złożę całego robota do samego końca a później zajmę się programowaniem z płytek jakie dodali - to czy nie postąpiłem źle?

podpowie mi ktoś czy da sie tak? czy też czeka mnie rozkładanie do etapów pierwszych programowań i zabawa od nowa :/

• 3 lat(a) później...
  • 3 lat(a) później...

@Silver_____Bot witam na forum 🙂 To wiadomość napisana 8 lat temu, a autor już dawno nie zaglądał niestety na nasze forum. Jeśli zależy Ci na znalezieniu tego produktu to polecam napisać wiadomość prywatną do użytkownika @TurlacZ (może wtedy zajrzy na forum i Ci odpowie). 

• 2 miesiące później...

Witam Kolegów,

Po latach odkurzyłem karton z Idroidem i chciałem dać go synowi do zabawy,

ale pierwszy zonk to ze sklepiku googla zniknęła aplikacja na telefon do sterowania robotem, czy ktoś jeszcze posiada kopię i mógłby udostępnić plik apk

druga zagadka to HIP error i problem z uruchomieniem BT - przerabiał już ktoś takie problemy?

Pozdrawiam Tomek

• 1 rok później...

@Tomi38

Możliwe, że już nieaktualne i poradziłeś sobie z problemem przez te 1,5 roku, ale napiszę i zostawię dla potomnych, gdyby ktoś miał podobny problem.

No i nadeszła pora na mnie. Po wielu latach wyciągnąłem swojego i-Droida z szafy i podobny problem Hip error.

Pomogło rozłożenie całego napędu podstawy i złożenie go na nowo wg. instrukcji podanych w gazetkach. 

U mnie okazało się, że tarcza enkodera oraz zębatki były źle ustawione. 

Pozostaje jeszcze problem z głową, po uruchomieniu zacina się (przeskakuje) podczas ruchu w dół. Dziś już nie mam na to głowy (rozłożenie i złożenie zajęło mi z 2 godziny) ale jutro rozkręcę głowę i sprawdzę wszystkie kabelki oraz napęd głowy góra/dół. 

Z góry przepraszam za post jeden pod drugim. 

Udało mi się naprawić głowę. Niestety winna okazała się pęknięta mała (i niestety dość cięka zębatka odpowiadająca za ruch enkodera w przekładni odpowiadającej za ruch głowy góra/dół. Drobnym paskiem taśmy izolacyjnej uszczelniłem otwór zębatki przezco nie ślizga się ona na wałku z enkoderem. 

Niestety ale słabe baterie uniemożliwiają już na zabawę w dniu dzisiejszym i pora na zainwestowanie w akumulatory.

P.S. W zasobniku baterii znajdują się 2 złącza ładowanie. Zna ktoś parametry ładowarek które można użyć aby nie wyciągać non stop akumulatorów?

• 2 tygodnie później...
7 godzin temu, extor napisał:

Udało mi się skontaktować z Robotech, który jest producentem i-D01 dla De Agostini. Wspomniałem o uszkodzonej zębatce i zaoferowali się przesłać mi części dołączone do numeru 3. Nie sądziłem, że po tylu latach są w posiadaniu części zamiennych. W dniu dzisiejszym odebrałem przesyłkę i wymieniłem wałek enkodera z uszkodzoną zębatką. Przy okazji poprawiłem prowadzenie kabli wewnątrz głowy. Od teraz mój i-D01 jest znów w pełni sprawny.

Da się? Jasne! Dla chcącego nic trudnego. Cieszę się, że udało się naprawić robota. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...