Skocz do zawartości

Potrzebuję pomocy NXT 2.0

bazej

Pomocna odpowiedź

Witam! Mam gardłową sprawę. Otóż muszę zbudować dwa roboty sumo z dwóch zestawów Mindstorms tak aby wszystko działało tzn żeby się przepychały. Dostępne 3xsilnk, czujnik ultradźwiękowy, 2xczujnik dotykowy, oraz czujnik kolorów rgb. Oczywiście sama budowa robota to raczej nic trudnego ale gorzej z programem czy jest ktoś w stanie napisać mi program odpowiedni?

Zacznij od napisania programu, który sprawi, że robot nie będzie wyjeżdżał z ringu - zawracanie kiedy wykryjesz białą linię. Później warto dodać wykrywanie przeciwnika. Robot może obracać się dookoła, do momentu aż dostrzeże przeszkodę w odległości mniejszej niż jakiś tam ustalony próg. Najlepiej tworzyć program przy użyciu bloczków switch.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zacznij od napisania programu, który sprawi, że robot nie będzie wyjeżdżał z ringu - zawracanie kiedy wykryjesz białą linię. Później warto dodać wykrywanie przeciwnika. Robot może obracać się dookoła, do momentu aż dostrzeże przeszkodę w odległości mniejszej niż jakiś tam ustalony próg. Najlepiej tworzyć program przy użyciu bloczków switch.

Oj tam zaraz trzeba wykrywać przeciwnika 😃 na zawodach w rybniku wygrał robot, który wykrywał tylko białą linie 😋

No w sumie w pierwszej walce nawet białej lini nie było 🤣 ale to szczegół 🙄

bazej, a programujesz w NXT-G czy w jakimś innym jezyku ?

Nie wierzę 😋

Mam to do siebie, że bardzo żadko kłamie 😃

W kategorii Sumo for Lego robot Thunder był programowany ( o dziwo ) dopiero na zawodach 🙂 i to jeszcze kilka minut przed pierwszymi walkami 🙄 . Ponieważ wcześnij trzeba było zaprogramować Linefollowery Lego 😋 Więc do pierwszej walki nie było czasu ustalić threshold'a dla wykrywania białej lini 😃 ale w drugiej juz pieknie śmigał 🙂 olewając przeciwnika pomimo egzystencji czujników na pokładzie 😃 i mimo wszystko ostatecznie wygrywając.

Program dla sumo na mindstormsy składa się może z 5 bloczków w tym języku graficznym. Jest on tak prosty, że poradzi sobie z tym dziesięcioletnie dziecko. Wiem bo pracowałem w firmie robiącej warsztaty z mindstormsów dla dzieci w takim wieku i jakoś sobie dawały radę. Dlatego czasem warto się chwile zastanowić i zrobić coś samemu zamiast bezmyślnie szukać kogoś kto nas wyręczy.

Mam to do siebie, że bardzo żadko kłamie

W kategorii Sumo for Lego robot Thunder był programowany ( o dziwo ) dopiero na zawodach i to jeszcze kilka minut przed pierwszymi walkami.

Może i krótko cie znam ale w ogóle mnie to nie dziwi.

Mam to do siebie, że bardzo żadko kłamie

W kategorii Sumo for Lego robot Thunder był programowany ( o dziwo ) dopiero na zawodach i to jeszcze kilka minut przed pierwszymi walkami.

Może i krótko cie znam ale w ogóle mnie to nie dziwi.

🤣 oj tam oj tam 🤣

ja zawsze zaangażowany we wszystko 😃 a to że na ostatnia chwile robie to już inna sprawa, zresztą wolę czasem iść na piwo zamiast walczyć czy takie tam 😃

🙄 chyba, że chodziło, że mało kłamie 😃

Komentarz dodany przez: Bobby

Popraw proszę błędy w tym poście i zredukuj ilość emotikonek 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.