aixI Napisano Maj 24, 2012 Udostępnij Napisano Maj 24, 2012 Cześć, zaczynam się uczyć programować procki i mam do Was małe pytanie, czy to co widać na screenie to znaczy, że procek jest zaprogramowany czy nie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 Najprościej po prostu sprawdzić czy układ działa czy nie. Jeśli nie działa to zwrot "file not found" wskazuje że mogło się nie zaprogramować. Czy skompilowałeś kod? Bo wygląda, że nie ma plików .bin. Przed programowaniem trzeba skompilować, a dopiero potem włączyć moduł obsługujący programator w BASCOMie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 Czyli jaki może być problem tego niezaprogramowania się procka? (wszystkie linie SCK, MOSI, MISO ipt są połączone oraz zasilanie z portu usb włączone "ON") Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 Napisz proszę jakie pliki masz w folderze C:\Ekspert\Roboty\ i tak dalej jak masz napisane na tym PrintScr co wrzuciłeś. Czy skompilowałeś kod przed programowaniem? Błąd który się wyświetlił nie pochodzi od procesora Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 W folderze mam m.in. plik BAS z kodem do migającej diody led. Skompilowałem kod przed programowaniem. Błąd który się wyświetlił nie pochodzi od procesora -- to od czego? ;/ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 W screenie pisze że nie może znaleźć pliku. A czy masz tam plik .bin ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 Nie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 sorry, pomyliłem rozszerzenia... .hex zawierał kod do wgrania do procesora. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 😋 nie ma .Hex Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 Plik *.bin również może zawierać dane do wgrania do procesora 😉 Właściwie do procków możesz wgrywać i *.bin, i *.hex. Oba zawierają to samo, tylko zapisane w różnej formie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 Aha 🙂 A to co pokazałem na screenie to znaczy, że? Co to za wina? Jakie powinny być ustawienia w bascomie dla usbasp? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 W sumie nie wiem. Ale można spróbować załadować ręcznie plik z kodem wynikowym w kompilatorze. Może pomorze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
aixI Maj 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2012 A jakie powinny być ustawie w bascomie pod usb asp? używam jeszcze khazama programmer ( w nim tez cos trzeba ustawić? I jakie powinny być ustawione zworki w programatorze? [ Dodano: 24-05-2012, 18:46 ] Przed chwilą skompilowałem raz jeszcze kod i miałem to wybrania tylko polik .bin, a w tym folderze C:\Ekspert\Roboty\ pojawiły sie pliki hex, bin, obj, rpt, dbg Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 1. Zależy czy układ który programujesz jest zasilany czy nie. 2. Chcesz programować, nie updatować soft 😉 3. Jeśli nie jesteś pewien, czy układ jest taktowany zegarem szybszym niż 1,5 MHz to ustaw na ON, w tą stronę nie zaszkodzi, będzie tylko wolniej, a w drugą nie zadziała Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Maj 24, 2012 Udostępnij Maj 24, 2012 I na dole masz komunikat: Flash buffer is empty, read flash to buffer first ( poszukaj przycisku read flash ) Chyba jest to na górze procesorek z czerwoną strzałką, a następnie wciśnij ten z niebieską. Ja zrobiłem coś takiego i jak mi coś nie wychodziło i działało zawsze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź