Skocz do zawartości

[C] [STM32] Konfiguracja ST-LINKA (błąd po ponownym podłączeniu)

Treker

Pomocna odpowiedź

Postanowiłem, że najwyższa pora przesiąść się na STM'y i wykorzystać je w robotach. Programowanie ich okazało się bardzo przyjemne, ale problem z ST-LINK-iem, którego używam jako część płytki Discovery.

Całość podpinam na Windows7 64bit, problem jest taki, że ST-LINK działa po wpięciu do USB, ale po odłączeniu go i podłączeniu już nie działa. Zauważyłem, że aby to naprawić należy przy niedziałającym programatorze wejść w menadżera sprzętu -> dyski i odinstalować dysk o nazwie STM32, po ponownym podłączeniu programator znowu działa. Sterowniki najnowsze ze strony ST.

To, że nie działa oznacza dla mnie brak wykrycia przez STM32 ST-LINK Utility oraz przez TrueStudio.

Miał ktoś z Was podobne objawy?

Mogę podzielić się kilkoma moimi "przykrymi" doświadczeniami z ST-LINK'iem. Nie mam oryginalnego ładnie zapakowanego, tylko tak jak Ty, odłamanego z płytki ewaluacyjnej. Póki co natrafiłem na problemy:

1) ST-LINK gryzie się z DaemonTools'em. Mieszają mu się indeksy dysków zewnętrznych, raz działa, a raz nie, dlatego najlepiej usunąć wszystkie emulowane przez DT dyski i zamknąć program.

2) ST-LINK gryzie się z internetem przenośnym. Mam Play'a i on również tworzy wirtualny dysk danych. Myślę, że to ta sama zasada jak z DT.

3) Czasami warto upgradować sterowniki programatora. Długo się męczyłem z komunikacją po SWD zanim desperacko uaktualniłem sterowniki i wszystko zaczęło śmigać.

Może to nie wgląda na imponującą listę doświadczeń z programatorem, ale tak naprawdę to były godziny walki i wyrywania włosów, szkoda tylko, że programator ich nie ma, bo swoje już trzeba powoli zacząć szanować. Nie wiem, czy to cokolwiek pomoże w Twoim przypadku Treker, ale dzielę się tym, co mi udało się ustalić. 🙂

Pzdr.

Daniel

EDIT:

Aha, polecam program "STM32 ST-Link Utility v.1.1" - od razu wszystko można ładnie sprawdzić komunikację, bo TrueStudio nie jest wiarygodnym źródłem.

Z tymi napędami wirtualnymi już spotkałem się w internecie czytając wiele porad. Niestety u mnie to nie pomaga, bo nie mam żadnych programów tego typu. Reszta punktów, które podałeś niestety u mnie też odpada.

Ewidentnie problemem jest wykrywanie ST-LINK'a jako dysk, po pierwszej instalacji śmiga przy powtórnych jest problem.

Polecam przeczytać te dwa tematy ze stronki Atollica:

http://www.atollic.com/index.php/kb/3-debugging/28-kb_st_link_connection_error

http://www.atollic.com/index.php/kb/project-management/3-debugging/11-kb_stlink

ST-LINK bywa dosyć wrażliwy w kwestii kolejności włączania go do płytki, dlatego w skrajnych przypadkach instrukcja z drugiego linka musi być wykonana dokładnie w taki sposób.

Osobiście miałem kiedyś ogromne problemy ze sterownikami USB, które powodowały że nie tylko ST-LINK, ale także pendrive'y i zewnętrzne dyski twarde po prostu nie chciały mi się uruchamiać (totalnie losowo) lub nawet odłączały się samoczynnie podczas pracy. Jeżeli masz tak samo, to polecam reinstalowanie sterowników od hubów USB przy każdej okazji. Na dłuższą metą pomogła jedynie zmiana komputera, ale to nie zawsze jest możliwe 😋

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.