klonyyy Lipiec 24, 2012 Udostępnij Lipiec 24, 2012 Po pierwsze prześlij zdjęcia płytki, po drugie wejdź w medadżer użądzeń i zobacz na jakim porcie com masz programator. jeśli przy nim jest żółty wykrzyknik przy uruchamianiu systemy wciśnij f8 i zaznacz "cośtam podpisów sterowników " i spróbuj jeszcze raz może prześlij screnshota ustawień z bascoma to spróbuję Ci pomóc. Zależy również jaki masz system xp,7 ?
Tomson1105 Lipiec 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 24, 2012 Tutaj zdjęcia płytki. Miernik po prostu wyświetla napięcie baterii. Musisz podać lokalizację pliku stk500.exe instalowanego wraz z pakieten avrstudio.Ew. Na liście programatorów wybierz stk500 native dtivers, teraz chodzi równie dobrze i nie wymaga tego pliku do prawidłowego działania. Lokalizacji nie podam bo sterownik nie jest *.exe... A w bascomie w ustawieniach nie ma "stk500 native drivers" tylko "stk500 extended".
ProrokWielki Lipiec 24, 2012 Udostępnij Lipiec 24, 2012 Podłącz zasilanie do programatora i ustaw zworkę na zasilanie z układu
Tomson1105 Lipiec 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 24, 2012 Możesz jaśniej? Bo nie wiem czy dostatecznie dobrze rozumiem... Programator jest przecież zasilany z USB i nie ma tam żadnej zworki :/
ProrokWielki Lipiec 24, 2012 Udostępnij Lipiec 24, 2012 Ok, rzeczywiście ten programator nie ma zworki do zmiany źródła zasilania więc połącz masę programatora z masą układu i powiedz czy działa.
Tomson1105 Lipiec 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 24, 2012 Już ktoś mówił żeby podłączyć masę układu z programatorem i zasilać z zewnątrz... i dalej to nie działa :/ Wyskakuje to samo. Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy programator lub µC czy są sprawne? Bo zaczynam w to wątpić. Przy uruchamianiu PonyProga wyskakuje takie okienko. Wyskakiwało wcześniej ale uznałem że może to ma jakiś związek.
Naelektryzowany Lipiec 24, 2012 Udostępnij Lipiec 24, 2012 Ech.. a czy ja mówię, że ten plik stk500.exe jest sterownikiem. Ten plik i sterownik to zupełnie co innego. Też mam stk500 v2, co prawda innej firmy, ale wiem, że bez tego pliku w tym trybie w bascomie się nie obejdzie. Sterownik mówi systemowi jak ma być wykrywany programator, a ten plik to jest program, któremu bascom przekazuje argumenty. Sterownik działa na podłożu jądro-urządzenie, a ten plik bascom-jądro(urządzenie).
Tomson1105 Lipiec 24, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 24, 2012 Dobra już to zrobiłem. Teraz kiedy w bascomie wybieram F4 wyświetla się czarne okienko i jest w nim napisane "Could not connect to STK500 v2 on com1" i i szybko gaśnie. Ledwo nadążyłem przeczytać co tam jest napisane. I pewnie w tym jest problem... W oknie Menedżer urządzeń programator powinien być widoczny w zakładce "Porty COM i LPT" tymczasem jest widoczny w zakładce "Urządzenia przenośne". Co z tym zrobić?
klonyyy Lipiec 25, 2012 Udostępnij Lipiec 25, 2012 To chyba znaczy że sterowniki są nieprawidłowo zainstalowane. Ponawiam swoje pytanie jaki system operacyjny ? Zrób to co Ci powiedziałem kilka postów wcześniej z przyciskiem f8. Przy nazwie programatora jest jakiś znaczek ? Instrukcję przeczytałeś oczywiście ?
Tomson1105 Lipiec 25, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 25, 2012 Po pierwsze prześlij zdjęcia płytki, po drugie wejdź w medadżer użądzeń i zobacz na jakim porcie com masz programator. jeśli przy nim jest żółty wykrzyknik przy uruchamianiu systemy wciśnij f8 i zaznacz "cośtam podpisów sterowników " i spróbuj jeszcze raz może prześlij screnshota ustawień z bascoma to spróbuję Ci pomóc. Zależy również jaki masz system xp,7 ? To już napisałem że programator nie jest widoczny przy złączach com i lpt tylko w zakładce urządzenia przenośne. Z tym wykrzyknikiem i wciskaniem f8 nie do końca cię rozumiem. O które konkretnie ustawienia z bascoma ci chodzi? Ustawienia programatora? No i system mam windows 7... to widać na screenach
klonyyy Lipiec 25, 2012 Udostępnij Lipiec 25, 2012 Patrz - klikasz przycisk na listwie laptopa/ kompa stacjonarnego od włączania kompa, po czym przy uruchaianiu systemu ( przy pierwszym co się pojawi na ekranie ) wciśnij f8 ( jak nie zadziała klikaj go dużo razy podczas włączania systemu ) i powinno pojawić się takie okienko wuboru funkcji : zjedź strzałkami na dół i wybierz "wyłącz wymuszanie podpisów sterowników" i dalej kliknij enter i po uruchomieniu systemu uruchom program (np. bascoma ) i ciesz się działaącym programatorem.
Tomson1105 Lipiec 25, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 25, 2012 To wkurza ale dalej nie działa... Przypadkiem znalazłem stary kabel LPT od starej drukarki i się zastanawiam czy warto póki co odłożyć programator i spróbować to zrobić wg tej strony. Nadaje się ten poradnik? [ Dodano: 25-07-2012, 16:38 ] Spróbowałem przez LPT i... nie działa :/ Oczywiście typ programatora itp wszystko ustawiłem wg tego artykułu ale skucha... Zasilanie doprowadziłem dokładnie 5V z zasilacza. Tutaj zdjęcia mojego podłączenia.
klonyyy Lipiec 25, 2012 Udostępnij Lipiec 25, 2012 Ustawienia bascoma zmieniłeś ? jesteś pewien poprawności połączeń ?
Tomson1105 Lipiec 25, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 25, 2012 Połączenia są w porządku. Sprawdzałem ciągłość obwodu gdzie powinien być a gdzie nie, wszystko się zgadza.
Tomson1105 Lipiec 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 26, 2012 Odświeżam temat. Macie jeszcze jakieś pomysły? Jest ktoś może z okolic Elbląga kto jest w stanie pomóc??
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »