Skocz do zawartości

Programator - wsad pliku i Linuks

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jakiś czas temu kupiłem taki programator : LINK coś nie działało mi, tzn bawiłem się zworkami i pewnie wgrałem własny wsad do programatora ;/ skąd wziąć wsad który wgrać aby programator działał ?

Aktualnie korzystam z linuksa. Jakie aplikacje używać do programowania avr?

1.Raczej nie wgrałeś nowego wsadu, gdyż potrzebował byś do tego drugiego programatora podłączonego bezpośrednio do złącza KANDA.

2.Do programowania Atmega zazwyczaj używa się AvrDUDE - w googlach jest pełno poradników jak używać AvrDude w linuksie.

3.Do programowania w C polecam Eclipse (Poradnik napisany dla Windowsa, ale konfiguracja nie powinna się zbytnio różnić.Na początku nie instalujesz WinAVR tylko jedziesz w dół i instalujesz Atmel AVR Toolchain for Linux: http://www.atmel.com/tools/ATMELAVRTOOLCHAINFORLINUX.aspx

Jak nie masz doświadczenia w Linuxie to możesz zainstalować emulator windowsa - WINE, mam dosyć kiepskie doświadczenie z Ubuntu, ale myślę, że powinno działać.

• Pomogłeś! 1
(...) możesz zainstalować emulator windowsa - WINE (...)
"WINE" to skrót (rekurencyjny) od "Wine is not an emulator"! 😉

sorki za ot, ale nie mogłem się powstrzymać😉

MatManiak, Linuxa używałem może przez tydzień, także moja widza jest raczej skromna i jakoś mnie do niego nie ciągnie.

MatManiak, Linuxa używałem może przez tydzień, także moja widza jest raczej skromna i jakoś mnie do niego nie ciągnie.

Każdemu wedle potrzeb 😉

(sorry, ale "musiałem")

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...