Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie schematu, LF

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Poprawiłem schemat tak aby był bez mostka H. Robot który buduje to ten z przepisu na robota z forum. Czy tak mogą być podłączone silniki do atmegi? W jaki sposób mogę doprowadzić do nich zasilanie 7V?

Poprawiłem schemat tak aby był bez mostka H

Skoro budujesz pierwszy raz robota (tak wnioskuje z tego, że:

Robot który buduje to ten z przepisu na robota z forum.
)

to czego zmieniałeś schemat?

Przeczytałeś chociaż po co jest mostek H w robotach?

Radzę przeczytać i samodzielnie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

Tak, ale mam inne serwa i one nie potrzebują mostka H.

Już wiem, że mam błąd w schemacie:

Zasilanie serw powinno być podłączone pod zasilanie a nie mikrokontroler.

Dodatkowo podłączanie serw pod ten sam regulator napięcia co mikrokontroler, może powodować niepotrzebne zakłócenia. Jednocześnie nie mogę serw podłączyć bezpośrednio pod aku, bo pracują na sporo niższym napięciu.

Dodatkowo podłączanie serw pod ten sam regulator napięcia co mikrokontroler, może powodować niepotrzebne zakłócenia. Jednocześnie nie mogę serw podłączyć bezpośrednio pod aku, bo pracują na sporo niższym napięciu.

Ja bym się tym w ogóle nie przejmował. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zasilać silników/serw takim samym lub niższym niż zalecane napięcie.

thomazz, co do pw to tak jak się sam poprawiłeś czerwony do Vcc, czarny - masa , biały do PWMa.

Akumulator to najlepiej Li-pol, tylko potrzebujesz do niego ładowarki, które nie są najtańsze.

Carpe Diem z silnikami się zgadzam, ale czy przy 7v elektronika serw nie pójdzie czasem z dymem ? Jeżeli serwa nie potrzebują mostka H, to pewnie elektronika w tych serwach pełni ta rolę. Powiedz coś więcej o tych serwach przerobione metodą z forum "mostek h pełni elektronika serw"?

Jakie to serwa (model)?

Post z wcześniejszego tematu:

Witaj.

Serwa zamówione są z tego linku :

http://www.trobot.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=137&category_id=26&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=142

To serwo ma 3 kabelki biały, czerwony i czarny. Wczoraj próbowałem zmostkować te kabelki, wychodziło na to że dwa skrajne to minus. Nawet jak próbowałem podpiąć zasilacz bezpośrednio pod silnik to wykonywał delikatne przesuniecie, tak jak by wykonał krok. Więc tutaj nie wiem jak można ten problem rozwiązać. Program mam wgrany dobrze i jego składnia jest poprawna. W załączniku jest program który wgrałem.

Może jest ktoś z województwa śląskiego,kto chciałby pomóc z uruchomieniem tego robota.

Witam. Mam takie pytanie, czy taki zasilacz był by dobry dla mojego układu :

http://allegro.pl/uniwersalny-zasilacz-z-regulacja-1000-mah-ac-dc-i2528766801.html

Bo może do uruchomienia mojego robota był by dobry, przerobił bym końcówkę pod swój układ. Jeśli taki zasilacz był by dobry, to jaką powinien mieć liczbe ampero godzin ? Cena i rodzaj zasilacza jest przykładowa, bo zastanawiam się czy mógłbym coś takiego zastosować.

Nie potrzebujesz zasilacza tylko akumulatora! Chcesz mieć LFa na kablu?!

Poza tym, nie będę odpowiadał na pw.

OK to muszę poszukać akumulatora i ładowarki. Wykorzystam je również do przyszłych konstrukcji. Mógłbyś jakiś polecić? I jaka ładowarkę do tego dokupić?

Osobiści polecam Turnigy Accucel 6. Najtańsza nie jest ale jest porządnie wykonana i gdy będziesz kupował akumulatorki tej firmy nie będzie problemów z kompatybilnością złącz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...