Skocz do zawartości

[C] Jaki mikrokontroler

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam chciałbym wykonać prosty układzik do którego byłby podłączony wyświetlacz z 4 liniami 4 lub 6 przycisków do poruszania się po menu oraz 8 wejść i 8 wyjść.

Do 8 wejść będą wchodzić impulsy z fotokomórek a do 8 wyjść przekaźniki.

Mam kilka pytań a więc czy potrzebne jest coś jeszcze aby nastawione czasy załączeń i wyłączeń były zapisywane do pamięci.

Przykład nastawie czas po jakim ma się załączyć przaźnik od pojawienia się impulsu na wejściu lub wyłączyć przekaźnik.

Czy wszytkie czasy te będą zapisywane w uP jak zostanie on wyłączony.

Pozdrawiam.

Co do przekaźników to raczej będziesz musiał puścić je przez mosfety

NIGDY!!!

Tylko jakiś mały tranzystor pokroju bc547.

Co do procka to daj ATMegę8

PS> Mosfety nie pobierają prądu z bramki, ale mają pojemność 2nF i podczas jej przeładowania pobierany jest duży prąd, który może spalić wyjście procka.

Co rozumiesz przez pojecie "krzemówka" - w czasach, gdy prawie wszystko jest z krzemu jest to ogólnikowe określenie.

Tak samo jak tranzystory palą się jak są za bardzo obciążone. A z nich właśnie składa się mikrokontroler.

Ja również steruję bramką mosfeta bezpośrednio z µP dokładniej za pomocą PWMu, i nie zauważyłem żadnych problemów. Przy napięciu 5V ładunek jaki się gromadzi na pojemności pomiędzy bramką a źródłem jest niewielki i nie szkodzi prockowi odprowadzanie go.

Hehe, dzięki za wsparcie. Mógłby mi daniel jeszcze banana wkleić 🙂 A tak wogóle, to może rzeczywiście starsze odmiany mosfetów mające dość dużą pojemność były wstanie spalić procek, ale teraz to już przeszłość.

OK, to ustalmy, że może być tranzystor albo MOSFET i git 🙂

Dioda by się też przydała zaporowo do tranzystora/MOSFET'a (mimo, że MOSy mają ją, co wynika z procesu produkcyjnego, ale lepiej na niej nie polegać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...