Skocz do zawartości

Minisumo - sprawdzenie schematu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
prosiłbym was o pomoc. moglibyście mi Panowie sprawdzić schemat. Pewnie jest tam sporo błędów, gdyż jest to mój pierwszy samodzielny..

Złe podłączenie resetu, zastanów się, co w takim połączeniu robi Twój przycisk. Tak samo złe podłączenie kwarcu - nie rozumiem idei z dwoma + kondensator ma iść od kwarcu do masy, nie od uC do kwarcu.

Brakuje schematu zasilania.

• Lubię! 1

1. Gdy korzystasz z ADC to pin AVCC powinien być przez dławik 10uH podłączony do Vcc i ściągnięty przez 100nF do masy.

2. Czemu dwa kwarce?

3. Przy połączeniach od RESETu nie masz w ogóle węzłów (kropek).

4. Nie widzę wartości c przy Sharpie.

5. Jakiś stabilizator by się przydał.

• Lubię! 1

+ Jeszcze bardzo ważny błąd KTIR masz źle podłączony,pamiętaj, że prąd zbierasz z kolektora a nie z emitera(musi być emiter na masie, a kolektor poprzez pull-up ~~ 20k do VCC)

• Lubię! 1

Najbardziej krytyczny błąd masz przy ktir'ach, prąd nie płynie w kierunku wyższego potencjału. 😉

Brak jakiegokolwiek filtrowania zasilania. 100nF + jakiś elektrolit blisko uC + wspomniany dławik +ew dodatkowy kondensatorek na AVCC.

47K pullupa na reset to raczej za dużo.

dwa kwarce mniemam, że chcesz zwiększyć takt, sam na stykówce sprawdzałem to rozwiązanie,ale układ robił się strasznie niestabilny. Ne znam szczegółów technicznych, ale nie oszczędzaj 2zł na odpowiednim rezonatorze.

+ to co zauważyli inni

• Lubię! 1

Policz teraz, jaki dostaniesz prąd do stabilizatora. Przy zasilaniu 7V, masz 7/270 = ok. 25mA.

Jeśli chcesz tą diodę dać przed, to zrób tak: VCC->rezystor->anoda->i przez katodę do GND. Tak jakby prostopadle do linii VCC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...