skmskm Napisano Wrzesień 8, 2012 Udostępnij Napisano Wrzesień 8, 2012 Buduje robota na 4 nogach. Robot ma 12 serw po 3 w nodze, bazuje na Arduino mega 2560. Dodatkowo posiada 3 czujniki ultradźwiękowe do badania otoczenia. Baterie to 2 x 4xAAA. Obudowa to pleksiglas(wycięte na wyrzynarce stołowej...). Aktualnie zostało dobrać baterie bo aktualne(AAAx4) świrują. W załączniku program sterujący na krzywych sklejanych Hermite'a. vector3.h walker.cpp vector3.cpp Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Oxygen Wrzesień 8, 2012 Udostępnij Wrzesień 8, 2012 Szkoda, że zdjęcia w słabej jakości, bo robot wygląda bardzo ciekawie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Wrzesień 8, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 8, 2012 Niestety nie mam lepszego aparatu(to jest kamerka z laptopa). Aktualnie map pewne problemy ze skręcaniem robotem... Znalazłem baterie AAx4 to rozwiązało problem z energią. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Wrzesień 8, 2012 Udostępnij Wrzesień 8, 2012 Kup jakiś normalny pakiet akku, a nie paluchami zasilasz (na czas testów może lepiej z kabla go zasilić?). No a co do zdjęć, to myślałem, że taboretem były robione. Ile to waży i jak się porusza? W sensie czy działa, bo jakieś algorytmy to jedno, a praktyka to drugie 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
skmskm Wrzesień 9, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 9, 2012 Chodzić chodzi bez problemu ale po płaskich powierzchniach(na dywanie utyka). Popracuje jeszcze nad algorytmem i powinien dawać rade na dywanie. Aktualnie główny problem to skręcanie. Baterie zamówię ale na razie funduszy mi brakuje.(13 USD w chinach ni-mh,z ładowarka 6V 1300mAh) A i po budowie zostało mi 11 małych serw i 6 dużych muszę wymyślić co z nich zbudować. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Wrzesień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 16, 2012 Zmodyfikowałem nogi robota zrobiłem mu podkładki ze sklejki: guma->gumo podobny materiał->pleksi 2mm(5mm w całości). Skleiłem klejem 3m-77 i wyciąłem wyrzynarką. Guma zmniejsza poślizgi. Guma pochodzi zestawu do robienia uszczelek. Godzinę szukałem gumy w Liroyu. Wycięte elementy: Film przestawiający robota idącego, na razie tylko na gładkich powierzchniach. Prędkość to: 0,225 km/h / 6.25cm/s walker.cpp 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Phil Wrzesień 16, 2012 Udostępnij Wrzesień 16, 2012 Bardzo zgrabnie się porusza 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Wrzesień 16, 2012 Udostępnij Wrzesień 16, 2012 Super. Wykonuje on bardzo zgrabnie te kroki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Wrzesień 16, 2012 Udostępnij Wrzesień 16, 2012 Również muszę pochwalić autora 😉 Bardzo fajnie się to prezentuje. Można wiedzieć jakie to są serwomechanizmy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Wrzesień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 16, 2012 sg90 1.4Kg/cm tanie 2.14 USD za sztukę kupiłem hurtem w chinach 😋 niestety jeden ze sprzedawców mnie oszukał i przez to robot niema żyroskopu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Wrzesień 16, 2012 Udostępnij Wrzesień 16, 2012 niestety jeden ze sprzedawców mnie oszukał Dawaj namiary. Znajdziemy sku.... 😃 Porusza się świetnie. Pytanie tylko, dlaczego czasem się tak po prostu przewraca? (0:45) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Wrzesień 16, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 16, 2012 Porusza się świetnie. Pytanie tylko, dlaczego czasem się tak po prostu przewraca? (0:45) Przewrócił się o przewód elektryczny od laptopa. A za drugim razem to wina baterii nie wytrzymują obciążenia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Wrzesień 23, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 23, 2012 Zrobiłem kilka modyfikacji przesunąłem stopy tak by były po środku osi nóg. Zmieniłem baterie na AA Ni-MH x4. Działa na nich perfekcyjnie. Dodałem pomiar napięcia pierwszej baterii by ich nie rozładować za bardzo limit 1.1v. Zastanawiam się jak zrobić pomiar prądu na analogach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Grudzień 12, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2012 Zrobiłem nowe zdjęcia, innym aparatem(nikon S550 10MP) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Grudzień 12, 2012 Udostępnij Grudzień 12, 2012 Jaki słodziak! Te sonary wyglądają jak oczy ; D Nadal zasilasz z NiMH AA? Jakie pojemności i ile trzyma? PS Nie chwal się nowym aparatem 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »