Skocz do zawartości

[STM32][Coocox] Brak połączenia kompa z płytką Discovery podczas wgrywania programu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Mam płytkę Discovery STM32F100RB. Używam windows 7.

zainstalowalem Coocox ide i wszystkie inne komponenty.

Skonfigurowałem następująco debuggera: Adapter ST-Link, Port SWD. Program się zbuildował.

Niestety po kliknięciu: 'Download Code To Flash' dostaję komunikat:

Error: Connect failed, check config and cable connection.

Nie wiem co jeszcze można gdzieś ustawić/zmienic ?

Dodam, że wcześniej programowałem ta płytkę pod uVision, i działało wszystko.

Czy ktoś miał podobny problem ?

pozdrawiam serdecznie.

Miałem podobny problem, gdy w projekcie przez przypadek zmieniłem funkcjonalność pinów od SWD na porcie A. Sprawdź w którymś z poprzednich kodów, czy przypadkiem nie przestawiasz w GPIOA->MODER funkcjonalności pinów 13 i 14.

Moj debug Configuration:

Nigdzie nie mam odwołania GPIOA->MODER w projekcie.

Dalej mam taką sytuację, że programuję płytkę Keil'em, ale nie da rady przez Coocox więc problem z hardwarem nie powinien być przyczyną.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witam, mam ten sam problem, ale w moim przypadku nie wystarczyła podmiana plikow. Mam ten sam problem, co miał grab 2 posty wyzej. Jak mogę przywrocić poprzednia funkcjonalnosc do pinow PA13 i PA14??

• 10 miesiące później...

Cześć 😉

Mam podobny problem jak kolega , takze nie wiem w jaki sposob ustawic PA13 i PA14. Przez pomylke zostaly one ustawione do sterownia diodami LED. Od tej chwil program nie widzi polaczenia z STLinkiem. Będę wdzieczna za pomoc

Co jakiś czas dostaję PW w tej sprawie, więc napiszę i tutaj, będzie ogólnodostępne 😉

Sprawdzone rozwiązanie: wciśnij reset na płytce discovery i trzymaj go, na kompie włącz kasowanie pamięci procka i puść reset, lub włącz kasowanie, a w momencie gdy będzie próbował się skomunikować kilkukrotnie wciśnij reset. Może nie zadziałać od razu, więc nie bój się spróbować kilkukrotnie.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Koledzy proszę, wręcz błagam Was o pomoc...rozwaliłem swojego discovery F0. Tzn. chciałem pobawić się I2C, skapnąłem się, że mam na liniach I2C1 lcd hd44780 więc przestawiłem jego kabelki na portA...niestety również na SWD Pin PA13 i PA14. Nie skapnąłem się, co za destrukcyjne działanie wykonuję. Rozwaliłem chyba bootloader w płytce, nie mogę wcale łączyć się przez CoCoox z discovery, programować, debugować. Wyskakuje ten sam błąd co opisywany w temacie. Poprzez STM32 ST-LINK Utility normalnie się łączy i mogę programować. Co mam zrobić aby naprawić ten problem i czy w ogóle da się to jeszcze wykonać? Czy muszę kupować nowy zestaw discovery ? Totalnie nie wiem jak mam teraz to naprawić, wpadłem w panikę bo już coś tam zaczęło mi działać na stm...dopiero się ich uczę 2 miesiące, ogarnąłem sobie podstawowe peryferia, timery, pwm, przerwania zewnętrzne, adc z dma, usart, systick, lcd na hd44780, czujnik wilgotności i temperatury sht11 a tu nagle taki błąd..Kombinowałem sposoby "naprawy" opisane w temacie niestety żaden nie pomaga. Znalazłem gdzieś info, że skasowałem "bootloader code" co to jest ? Jak to przywrócić?

Grabo: niestety Twój pomysł nijak się ma do realiów i naprawdę nie działa.

Jeśli przemapowałeś SWD to może spróbuj podłączyć programator do tych pinów gdzie teraz jest. Na stm32discovery są dwie zworki, które łączą programator z procesorem. Jak je wyjmiesz i kabelkami połączysz programator z pinami PA13 i PA14 powinno działać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...