Skocz do zawartości
Treker

Część 1-Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie.

Pytanie moje związane jest z pierwszą lekcja programowania uC AVRw C.

Wszystko robie tak jak jest opisane na stronie , dochodze do miejsca gdzie się uruchamia Tools->Make All i :

- zamiast komunikatu "Process Exit Code: 0". ja mam komunikat :

>"make.exe: all

make.exe:*** No rule to make target 'all'.Stop

>Process Exit Code:2

>Time take:00:00

Co żle robie ?

Za wszelka pomoc z góry dziękuje.

Janusz Bielawski

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam, na C się nie znam, poczekaj na wypowiedź abxyz, ale sprawdź czy na pewno utworzyłeś program makefile w odpowiednim miejscu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam,
nie wiem czy miałem dokładnie taki sam komunikat, ale tu w tym kroku:

W menu programu MFile wybieramy opcję:

Makefile->Main file name

i w okienku, które się pojawi wpisujemy nazwę pliku przykładowego programu: "led", nazwę pliku wpisujemy bez rozszerzenia ".c";

popełniłem błąd. Wpisałem nazwę pliku, ale nie doczytałem do końca i wpisałem z rozszerzenim ".c".

Komunikat też głosił: >Process Exit Code:2

Kiedy wpisałem poprawnie, bez rozszerzenia, komunikat był już poprawny.

Edit:

Tak nie. Komunikat w przypadku popełnienia wyżej popisanego błędu jest taki:

-------- begin --------

avr-gcc (GCC) 4.1.2 (WinAVR 20070525)

Copyright © 2006 Free Software Foundation, Inc.

This is free software; see the source for copying conditions. There is NO

warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

make.exe: *** No rule to make target `led.c.elf', needed by `elf'. Stop.

> Process Exit Code: 2

> Time Taken: 00:02

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jestem na razie pod wrażeniem, widać ze włożyliście w pierwszą część dużo pracy, mam nadzieję że dalej będzie tak samo dobrze. Mam tylko jedną uwagę i to natury estetycznej, a nie merytorycznej. U mnie pod firefoxem 3 listing kodu wyświetla się w Times new roman, pod wszystkimi innymi przeglądarkami (opera chrome, IE) jest ok. Moglibyście to poprawić?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Juz jest wszystko OK, komunikat "Process Exit Code: 0".

Błąd dziecinny , jak się czegoś niewie to należy to dokładnie przeczytać.

Teraz czas na budowe programatora .

Janusz Bielawski

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Wielkie dzięki za ten kurs a najbardziej za PRZYSTĘPNĄ formę języka przekazu merytorycznej treści, kilka cennych zagadnień zrozumiałem!

Tak przy okazji chciałbym zapytać, w EdWnr2/2008 str52 jest zamieszczony art.pt."Ulepszony STK200" w opracowaniu Pana Radosława Koppla i jest kitem AVT o numerze 2855, czy ten programator będzie odpowiedni do tego kursu C?

Pozdrawiam, dziadek, stary mechanik.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Tak 😉

Podejrzewam, że programator ten będzie widziany jako zwykły stk200/300.

W ostateczności gdyby nie działał z WinAVR, w co wątpię, będzie można skorzystać z jakiegoś innego programu, który przeżuci hex'a do pamięci mikroprocesora.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com4 -c stk500v2    -U flash:w:led.hex 

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: initialization failed, rc=-1
        Double check connections and try again, or use -F to override
        this check.


avrdude done.  Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:02

Jak poradzić sobie z takim błędem?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nawet avrdude Ci podpowiedział:

"Double check connections and try again"

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj wysłać plik "*.hex" do programatora innym programem; wtedy będzie łatwiej znaleźć przyczynę problemu

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam użyć AVRprog 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Kurs bardzo miły i fajnie sie go czyta, a fotki, obrazki dodają wiele dobrego do niego, mogli byscie w nim zamiescic informacje jak zrobić tą przejściówkę ułatwiającą podłączenie programatora do mikrokontorlera AVR na płytce stykowej.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
mogli byscie w nim zamiescic informacje jak zrobić tą przejściówkę ułatwiającą podłączenie programatora do mikrokontorlera AVR na płytce stykowej.

No, ale to przecież tylko jedno złącze i kable z goldpinami 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ta "przejściówka" TO TYLKO gniazdo złącza 2*5 pin (to się chyba nazywa IDC10) z przylutowanymi kilkoma elastycznymi przewodami. Z drugiej strony przewodów przylutowałem krótkie odcinki drucików (niepotrzebne, odcięte kawałki wyprowadzeń od nowych kondensatorów ) o średnicy odpowiedniej do styków płytki i usztywnione rurkami termokurczliwymi.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »

×