Skocz do zawartości

Line follower z kursu - parę pytań.

aixI

Pomocna odpowiedź

Cześć, mam parę pytań dotyczących line followera z kursu. Mianowicie chodzi mi o to, czy jak złożę wszystko tak jak na tamtych zdjęciach na 99.9% i wgram ten sam kod to całość będzie działać?? Gdzieś na forum czytałem, że jeden czujnik nie działa ale działają pozostałe (nie weim dokładnie, czy chodziło o lf'a z kursu - dawno temu to czytałem)

Na zdjęciach (z kursu oczywiście) nie ma niektórych rzeczy, które są na schemacie. (np. kondensatory 100nf, dławik 10u i kondensatorów + stabilizator) - rozumiem, że kondensatory filtrujące (100nf) trzeba zastosować, a dławik 10u też?

Chyba to na tyle, pozdrawiam AixI.

Aha, użyję tylko kondensatorów 100nf bo tylko je mam, a dławika 10u nie użyję bo nie mam.

----> Jak złożę wszystko tak jak na tamtych zdjęciach na 99.9% i wgram ten sam kod to całość będzie działać?? Gdzieś na forum czytałem, że jeden czujnik nie działa ale działają pozostałe (nie weim dokładnie, czy chodziło o lf'a z kursu - dawno temu to czytałem)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zamiast dławika możesz dać zwykłą zworkę. Tak jak kolega napisał - robot będzie działać i bez tych kondensatorów. Ten z filmu jest wykonany krok po kroku wg opisu i rysunków płytek, nie ma żadnych problemów z czujnikami. Składasz, wgrywasz kod, uruchamiasz. Schemat zmodyfikowałem, żeby uczyć początkujących "dobrych nawyków" jeśli chodzi o projektowanie schematów z uC, wcześniej kopiowali bezmyślnie do swoich zastosowań ten uproszczony i dziwili się, że mają problemy.

Tylko mam jeszcze jedno pytanie, chodzi mi o kod do tego lf'a. W każdych innych konstrukcjach w kodzie jest ustawiony Timer* i do tego Pwm1a i Pwm1b, a w kodzie (z kursu) tego nie ma. Wystarczy dopisać w kodzie pod konfiguracją Timera*, np.

'Konfiguracja sterowania sprzętowym PWM
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 ,
Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down

Pwm1a=200
Pwm1b=200 

??

Zaprojektowałem takie pcb i moje pytanie brzmi: czy jest ok? (nie zwracajmy uwagi na grubość ścieżek ani inne, chodzi mi o dokładność mojego pcb ze schematem Nawyka)

Wiesz, ogólnie trudno tak na oko posprawdzać, ja Ci udostępniałem plik *.sch ze schematem? Bo to Eagle powinno sprawdzać na bieżąco, czy nie ma niezgodności... W paru miejscach widać potencjalne zwarcia, np. pad przy L1 prawie nachodzi na ścieżkę...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.