wulfnor Napisano Październik 27, 2012 Udostępnij Napisano Październik 27, 2012 Hej. Podziele sie swoim projektem ktory dlubie od czasu do czasu. Projekt ma na celu stworzenie glowy ktora moze kiedys bedzie brać udzial w zawodach robotycznych. Ma posiadac mozliwosc wyrazania podstawowych emocji. Docelowo usta, brwi i policzki beda odlane z silikonu, reszta bedzie panelami z plastiku. Nie ide tutaj na 100% realizmu bo to z reguly sie nie sprawdza i ludzie kiepsko reaguja [dla zainteresowanych dlaczemu http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolina_niesamowito%C5%9Bci ]. Bedzie posiadac zestaw czujnikow, dwie kamery, jedna stacjonarna do obserwacji otoczenie a druga poruszajaca sie z glowa i ukazujaca to co rzeczywiscie widzi robot. Dlaczego tak? Bo poruszajaca sie kamera rozmazuje obraz i wtedy nie mozna wykryc twarzy/obiektow. Calosc bedzie zbudowana modulowo, bedzie cos w rodzaju ramy/czaszki z przykrecanymi panelami obudowy. Mechanizmy beda schowane w srodku. Wszystko napedzane bedzie w wiekszosci serwami modelarskimi 5 i 50gram. Jezeli okaza sie za slabe to zmienie je na jakies krokowce. Ponizej dwa filmiki z pierwszych szkicow mechanizmow: widok 360* Poczatki mechanizmow powiek i szczeki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wulfnor Październik 29, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 29, 2012 Testy mechanizmu oka, narazie jedno bo cierpie na niedobór serw 🙂 [ Dodano: 29-10-2012, 18:13 ] a tutaj jak swiat bedzie wygladal z perspektywy robota Pozdro Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
danioto Październik 29, 2012 Udostępnij Październik 29, 2012 Genialna wizja! Mógłbyś zdradzić w jaki sposób sobie z nią radzisz? Widzę, że łapiesz jakieś charakterystyczne punkty (oczy, nos, usta) i orientację wzorca, tak? Opowiesz coś więcej o tym? A tak swoją drogą sam robisz ten projekt? Naprawdę nieźle się zapowiada i nie mogę się doczekać na kolejne etapy 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Październik 29, 2012 Udostępnij Październik 29, 2012 Wyrazy szacunku i uznania kolego wulfnor 😉 Podjąłeś się ciekawego tematy i widać, że sukcesywnie dążysz do jego realizacji. Naprawdę super się to prezentuje. Po podpisie wnioskuję, że wszystkie części plastikowe drukujesz sobie w domu? Ile orientacyjnie kosztuje taki projekt? 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Nawyk Październik 30, 2012 Udostępnij Październik 30, 2012 Mam wrażenie, że już gdzieś widziałem te filmiki (dwa ostatnie). Nie publikowałeś ich gdzieś indziej? Data na youtubie jest wczorajsza, ale może usunąłeś i wrzuciłeś ponownie... Albo mam zarąbiste deja vu 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wulfnor Październik 30, 2012 Autor tematu Udostępnij Październik 30, 2012 Biblioteka do sledzenia twarzy nie jest mojego autorstwa, chyba bym spędził nad tym rok i pryz okazji zrobil magistra 😋 Jest to ta sama biblioteka co tutaj http://vimeo.com/29348533, autorem jest Jason Saragih, uzyczyl mi zrodla w imie nauki 🙂. Tylko pobieżnie czytalem jak to dziala. Wczesniej korzystalem z wbudowanych funkcji opencv, ale wywalaly sie przy obrocie glowy. A celuje w rozpoznawanie osob po twarzy, a do tego im bardziej jednolite probki tym lepiej, stad wycinanie twarzy i obrot. Dojdzie jeszcze normalizacja kontrastu. Do tego chce korzystac z Eigenfaces ewentualnie sieci neuronowe, ale przy zwyklym porownywaniu map bitowych utzymuje za duzo wynikow false-positive. Koszt czesci plastikowych jest praktycznie zerowy. Tzn kilo plastiku kosztuje 50-60zl z tego co sie orientuje. Sama drukarka to koszt okolo 2tys zl, mozna taniej kompletujac czesci samemu. Ja swoja drukarke skladalem sam juz ponad rok temu i od tej pory ciagle ja ulepszam. Filmiki juz kiedys dawno temu byly, ale zniknely w otchlani starego konta ktore bylo zarejestrowane na nie moja domene 🙂 Wiec generalnie to projekt zostal ozywiony po pol rocznym okresie w ktorym zajmowalem sie innymi rzeczami. Bede go staral sie powoli rozwijac, celuje aby pokazac cos na przyszlorocznej robotic arenie we wrocku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »