Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej.

Podziele sie swoim projektem ktory dlubie od czasu do czasu.

Projekt ma na celu stworzenie glowy ktora moze kiedys bedzie brać udzial w zawodach robotycznych.

Ma posiadac mozliwosc wyrazania podstawowych emocji. Docelowo usta, brwi i policzki beda odlane z silikonu, reszta bedzie panelami z plastiku. Nie ide tutaj na 100% realizmu bo to z reguly sie nie sprawdza i ludzie kiepsko reaguja [dla zainteresowanych dlaczemu http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolina_niesamowito%C5%9Bci ].

Bedzie posiadac zestaw czujnikow, dwie kamery, jedna stacjonarna do obserwacji otoczenie a druga poruszajaca sie z glowa i ukazujaca to co rzeczywiscie widzi robot. Dlaczego tak? Bo poruszajaca sie kamera rozmazuje obraz i wtedy nie mozna wykryc twarzy/obiektow.

Calosc bedzie zbudowana modulowo, bedzie cos w rodzaju ramy/czaszki z przykrecanymi panelami obudowy. Mechanizmy beda schowane w srodku.

Wszystko napedzane bedzie w wiekszosci serwami modelarskimi 5 i 50gram. Jezeli okaza sie za slabe to zmienie je na jakies krokowce.

Ponizej dwa filmiki z pierwszych szkicow mechanizmow:

widok 360*

Poczatki mechanizmow powiek i szczeki

Testy mechanizmu oka, narazie jedno bo cierpie na niedobór serw 🙂

[ Dodano: 29-10-2012, 18:13 ]

a tutaj jak swiat bedzie wygladal z perspektywy robota

Pozdro

Genialna wizja! Mógłbyś zdradzić w jaki sposób sobie z nią radzisz? Widzę, że łapiesz jakieś charakterystyczne punkty (oczy, nos, usta) i orientację wzorca, tak? Opowiesz coś więcej o tym?

A tak swoją drogą sam robisz ten projekt? Naprawdę nieźle się zapowiada i nie mogę się doczekać na kolejne etapy 😉

Wyrazy szacunku i uznania kolego wulfnor 😉 Podjąłeś się ciekawego tematy i widać, że sukcesywnie dążysz do jego realizacji. Naprawdę super się to prezentuje. Po podpisie wnioskuję, że wszystkie części plastikowe drukujesz sobie w domu? Ile orientacyjnie kosztuje taki projekt? 😋

Mam wrażenie, że już gdzieś widziałem te filmiki (dwa ostatnie). Nie publikowałeś ich gdzieś indziej? Data na youtubie jest wczorajsza, ale może usunąłeś i wrzuciłeś ponownie... Albo mam zarąbiste deja vu 😉

Biblioteka do sledzenia twarzy nie jest mojego autorstwa, chyba bym spędził nad tym rok i pryz okazji zrobil magistra 😋 Jest to ta sama biblioteka co tutaj http://vimeo.com/29348533, autorem jest Jason Saragih, uzyczyl mi zrodla w imie nauki 🙂. Tylko pobieżnie czytalem jak to dziala. Wczesniej korzystalem z wbudowanych funkcji opencv, ale wywalaly sie przy obrocie glowy. A celuje w rozpoznawanie osob po twarzy, a do tego im bardziej jednolite probki tym lepiej, stad wycinanie twarzy i obrot. Dojdzie jeszcze normalizacja kontrastu. Do tego chce korzystac z Eigenfaces ewentualnie sieci neuronowe, ale przy zwyklym porownywaniu map bitowych utzymuje za duzo wynikow false-positive.

Koszt czesci plastikowych jest praktycznie zerowy. Tzn kilo plastiku kosztuje 50-60zl z tego co sie orientuje. Sama drukarka to koszt okolo 2tys zl, mozna taniej kompletujac czesci samemu. Ja swoja drukarke skladalem sam juz ponad rok temu i od tej pory ciagle ja ulepszam.

Filmiki juz kiedys dawno temu byly, ale zniknely w otchlani starego konta ktore bylo zarejestrowane na nie moja domene 🙂

Wiec generalnie to projekt zostal ozywiony po pol rocznym okresie w ktorym zajmowalem sie innymi rzeczami. Bede go staral sie powoli rozwijac, celuje aby pokazac cos na przyszlorocznej robotic arenie we wrocku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...