robomajster Napisano Listopad 19, 2012 Udostępnij Napisano Listopad 19, 2012 Dzien dobry wszystkim, postanowilem zbudowac samodzielnie cztero kolowego robota i mam jedno pytanko moze troszke banalne. Otoz chcialem w robocie umiescic 4 przerobione serwa lecz nigdzie nie znalazlem 4 kanalowego mostku. Czy istniala by mozliwosc uzyc 2 razu uklady l293d do sterowania po dwie pary silnikow na mostek? Zalezy mi na tym aby byly to mostki scalone a nie np. Gotowe sterowniki. Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jezeli wybralem zly dzial. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kamil4u Listopad 19, 2012 Udostępnij Listopad 19, 2012 Tak się właśnie robi. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robomajster Listopad 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2012 Czyli moge np z jednego wyjscia mikrokontrolera podac sygnal na odpowiednie wejscia mostkow czy kazdy mostek musi byc obslugiwany przez osobne wyjscia z mikrokontrolera? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Listopad 19, 2012 Udostępnij Listopad 19, 2012 Jeśli chcesz aby każdy sinik mógł się kręcić z inną prędkością, to na każdy potrzebujesz mieć wyjścia z uC (razem 12). Jeśli chcesz tylko sterować osobno każdą stroną robota (lewa, prawa), to możesz oszczędzić połowę pinów łącząc silniki i odpowiednie wejścia mostka równolegle. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
kamil4u Listopad 19, 2012 Udostępnij Listopad 19, 2012 Procesor nie wie do czego jest podłączony. A co za tym idzie, wszystko łączysz zgodnie z tym co potrzebujesz. Jak chcesz sterować silnikami tylko przód - tył to i jedna nóżka Ci wystarczy. Tylko warto się zastanowić czy w przyszłości nie przyda mi się opcja manipulowania większą ilością silników. Jak masz wolne nóżki to warto je wykorzystać na ten cel, nawet jeśli teraz nic z tym nie planujesz zrobić. Ja np. robię teraz minisumo i zabrakło mi pinów, musiałem sobie jakoś radzić. Mam 4 silniki i do wysterowania ich( +PWM ) zużyłem tylko 4 nóżki 🙂 Jednak takie rozwiązanie sprawia, że mam mniejsze pole manewru, ale za mogłem dać więcej czujników. Zawsze mogłem użyć innego uC, ale nie mam czasu na zmianę całej koncepcji, w następnym robocie pewnie o tym pomyślę. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robomajster Listopad 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2012 Dziekuje wszystkim za odpowiedz, temat chyba wyczerpany i do zamkniecia 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Listopad 19, 2012 Udostępnij Listopad 19, 2012 Przerobione serwa? To nie potrzebujesz mostka H, wystarczy wbudowana elektronika serwa... Wtedy masz tylko 1 pin z mikroprocesora (PWM). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robomajster Listopad 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 19, 2012 Kiedy właśnie według opisów o przerabianiu serw wymontowałem elektronikę 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aramis Listopad 21, 2012 Udostępnij Listopad 21, 2012 Jeśli wymontowałeś elektronikę, to nie jest już to serwomechanizm, tylko zwykły silnik z przekładnią. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »