Skocz do zawartości

Podwójny l293d

robomajster

Pomocna odpowiedź

Dzien dobry wszystkim, postanowilem zbudowac samodzielnie cztero kolowego robota i mam jedno pytanko moze troszke banalne. Otoz chcialem w robocie umiescic 4 przerobione serwa lecz nigdzie nie znalazlem 4 kanalowego mostku. Czy istniala by mozliwosc uzyc 2 razu uklady l293d do sterowania po dwie pary silnikow na mostek? Zalezy mi na tym aby byly to mostki scalone a nie np. Gotowe sterowniki. Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jezeli wybralem zly dzial.

Jeśli chcesz aby każdy sinik mógł się kręcić z inną prędkością, to na każdy potrzebujesz mieć wyjścia z uC (razem 12). Jeśli chcesz tylko sterować osobno każdą stroną robota (lewa, prawa), to możesz oszczędzić połowę pinów łącząc silniki i odpowiednie wejścia mostka równolegle.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Procesor nie wie do czego jest podłączony. A co za tym idzie, wszystko łączysz zgodnie z tym co potrzebujesz. Jak chcesz sterować silnikami tylko przód - tył to i jedna nóżka Ci wystarczy.

Tylko warto się zastanowić czy w przyszłości nie przyda mi się opcja manipulowania większą ilością silników. Jak masz wolne nóżki to warto je wykorzystać na ten cel, nawet jeśli teraz nic z tym nie planujesz zrobić.

Ja np. robię teraz minisumo i zabrakło mi pinów, musiałem sobie jakoś radzić. Mam 4 silniki i do wysterowania ich( +PWM ) zużyłem tylko 4 nóżki 🙂 Jednak takie rozwiązanie sprawia, że mam mniejsze pole manewru, ale za mogłem dać więcej czujników. Zawsze mogłem użyć innego uC, ale nie mam czasu na zmianę całej koncepcji, w następnym robocie pewnie o tym pomyślę.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.