Skocz do zawartości

[Eagle] Sprawdzenie schematu - micromouse

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Chciałbym prosić o sprawdzenie schematu w Eagle, który stworzyłem.

Enkodery na CNY70. W elementach mam podmieniony kolektor z emiterem, stąd odwrotnie wstawiony element. Całość idzie na wzmacniacz LM358N działający jako komparator.

Programowanie zewnętrznym układem FT232RL.

Stabilizator 7805TV zasilany Lipo 7.4V

Czujniki - rolę dalmierzy pełnią diody nadawcze sparowane z fototranzystorami pracujące w paśmie podczerwieni (odpowiednio L-53F3C i L-53P3C) podłączone do ADC.

Reset będzie połączony na zworkach.

Schemat:

Płytka:

W załączniku pliki Eagle schematu i płytki.

Pozdrawiam,
Mietek.zip

Diodami IR nie zamierzasz migac? Podpięcie ich na stale pod vcc, to zły pomysł, tym bardziej ze masz nascie wolnych pinów w atmedze. Enkodery masz jednokanalowe - to też nie najlepszy pomysł, bo nie będziesz mógł ocenić kierunku obrotu. No i 7805 zmieniłbym na coś o mniejszym drop-out, bo jak Ci lipol 2S zejdzie do 6V to nie będziesz miał +5V na wyjściu.. No i standardowo, 100nF przy każdej parze vcc-gnd.

Dzięki za uwagi.

Między zasilaniem a GND mam 100nF zaraz przy 7805 (którego zmienię tak jak piszesz) - czy to wystarczy czy każdą nóżkę Vcc podpinać przez 100nF do GND blisko procesora?

Męczę się z enkoderami. Wylutowałem potrzebne części z myszki kulkowej, ale ustawienie tego fizyczne jest nie lada wyzwaniem. Zakupiłem enkoder szczelinowy TCST2300, ale nadal nie mogę zgrać go z tarczą z myszki. Szukam jakiegoś prostszego rozwiązania. Padł wybór na CNY70 bo łatwy w zamontowaniu + kierunek, który podaje na sterownik silnika.

Jakieś sugestie tutaj na inne rozwiązanie?

Pozdrawiam.

Wbrew pozorom odpowiednie ustawienie enkoderów z myszki to bardzo prosta sprawa.

Możesz jeszcze wyciąć kawałem pcb gdzie są one wlutowane i jakoś przykleić do płytki.

Problemem może być przy takich enkoderach (duża dokładność) szybkość procesora. Chyba najlepiej jakbyś dał dodatkowo jeden procesor do samej obsługi enkoderów.

Dzięki za uwagi.

Między zasilaniem a GND mam 100nF zaraz przy 7805 (którego zmienię tak jak piszesz) - czy to wystarczy czy każdą nóżkę Vcc podpinać przez 100nF do GND blisko procesora?

Pozdrawiam.

Te blisko procesora tez, zarowno vcc z gnd które jest obok jak i avcc z gnd które jest obok.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...