Skocz do zawartości

Dziwny problem z czujnikami CNY70

Pomocna odpowiedź

Nie rozumiem. Wiem, że trzeba nawet masy diody i tranzystora oddzielić, ale jak?W końcu w którymś miejscu na płytce muszą się połączyć.

W zdjęciu w załączniku oznaczyłem na niebiesko kierunek masy. Oznacza to, że one wpływają na siebie?Więc jakim cudem środkowy czujnik działa? Za tym "ostanim" kablem GND, gdzie jest tylko jedna strzałka, jest ścieżka płytki, do której mam podłączoną masę tranzystora środkowego czujnika, a ta ścieżka jest połączona z inną ścieżką kablem, która jest "masą ogólną" - tzn. dalej przez kabel prowadzi do głównej płytki i do masy stabilizatora.

Te "stare" zworki nie przeszkadzają.

Jeśli trzeba, to zrobię zdjęcie całej płytki, żebście widzieli, co ja narobiłem.

ST8324002.thumb.JPG.0b3416ef7f82c86f9d3ccfddc446aa95.JPG

Z połączenie wyjść tranzystora mój błąd, niedopatrzenie. Masa podłączona do diody i do emitera to ta sama masa i możesz ją bez przeszkód łączyć, jeśli jakieś masy mają się łączyć w jednym punkcie to była by to masa wysoko prądowa i cyfrowa ale akurat tu nie ma to znaczenia. Dalej, jeśli brązowy to wyjście do uC to dlaczego sygnały od czujników są razem połączone?

Nie są 🙂 Każdy czujnik jest podłączony do osobnego pinu ADC (nie łączą się też gdzieś po drodze). Tutaj akurat widać brązowy i niebieski kabel. Dla 3 czujnika jest zielony, ale to raczej nieważne.

Nie widząc całej płytki przyjąłem, że wszystkie brązowe to sygnałowe. Zwarć na lutach nie widać, więc może po prostu go przegrzałeś lutując (producent dopuszcza 5s w temperaturze 260 C) , zrobiłeś zwarcie, podłączyłeś do 5V albo coś podobnego.

Przylutowałem nowy, nietykany czujnik. Nie rozgrzał się tak dużo. Nie robiłem też żadnych innych pomiarów oprócz jednego - końcówki przyłożyłem do GND na głównej płytce i do odpowiedniego pinu uC. Dalej to samo...nie działa. Dioda jak zwykle świeci.

Nie mam pojęcia o co tu chodzi 🙁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...