Skocz do zawartości

Enkoder z myszki- jak podpiąć do arduino ??

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie podpięcia do arduino/atmegi prostego enkodera z myszki (dokładnie scroll, fototranzystor dioda ir) byłbym wdzięczny za nakierowanie mnie lub przedstawienie schematu ponieważ nie mogę nigdzie nic na ten temat znaleźć. 🙂

Pozdrawiam

Jak myszka, i jaki układ scalony ma w sobie ?

Nie ma bardzo sensu rozbierać / wybierać układów z samej myszki, łatwiej jest się zwyczajnie do niej (PCB) tylko podpiąć.

Niestety mam tylko rozebrane części w postaci fototranzystora i diody :/ i chciałbym właśnie żeby działało to na zasadzie pojawiania się sygnału na danym wyjściu fototranzystora (posiada 3 nóżki).

To 3 nóżkowe co nazywasz fototranzystorem to pewnie będą 2 osobne fotodiody lub 2 osobne fototranzystory.

W środku pewnie podłącza się + a na zewnątrz przez rezystory minus. Ale sprawdź to bo pewności nie mam.

Ale proste podłączenie wo procka nie będzie za dobrze działać przy powolnych obrotach bo napięcie na czujniku będzie zmieniać się powoli. Najlepiej byłoby dołozyć komparator który zamieni ten przebieg analogowy na wartość cyfrową.

Środkowy to połączone 2 kolektory ft.

Ale proste podłączenie wo procka nie będzie za dobrze działać przy powolnych obrotach bo napięcie na czujniku będzie zmieniać się powoli

Możesz rozwinąć czemu tak będzie?

Możesz rozwinąć czemu tak będzie?

Przy powolnym obrocie bardzo czytelne będzie przejście z jednego stanu do drugiego.

Jeżeli koło stanie akurat tak ze czujniki będą na pograniczu okienek to może dawać kilka jakiś przypadkowych impulsów mimo ze koło stoi.

Dodanie komparatora najlepiej z jakaś małą histerezą eliminuje to w 100%

Zwykle wejścia procka mają przerzutnik schmitta, a poza tym przy enkoderze kwadraturowym takie impulsy nie mają znaczenia, chyba że robimy to wszystko na przerwaniach to skoczy nam czas zajętości procka.

Zwykle wejścia procka mają przerzutnik schmitta

Jeśli tak jest to ok.

Choć w pierwszym z brzegu pdf'ie pisze ze UIL < 0,3*Ucc, UIH > 0,6Ucc. Co się dzieje pomiędzy to nie znalazłem już.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...