Skocz do zawartości

Regulator obrotów silnika

DeadWolv

Pomocna odpowiedź

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was zna jakiś sprawdzony, dobry regulator obrotów silnika DC, ponieważ zrobiłem robota 2 in 1 (LF i Waldek), lecz jako przekładnie zastosowałem pasek klinowy, który napędza 2 koła z jednej strony i 2 z drugiej, gdyż robot jest wykonany na czterech kołach. Okazało się jednak, że robot jest nadal za szybki i postanowiłem zbudować jakiś regulator obrotów silnika czy regulator napięcia. Najpierw zbudowałem popularny regulator napięcia na LM 317 i wszystko było by OK gdyby nie fakt, że przy zmniejszaniu napięcia, spada również prąd i dlatego silniki z tak małym prądem nie dadzą rady uciągnąć pół kilowego robota ;/ Wiem że prąd zawsze będzie spadał przy zmniejszaniu napięcia, ale moje ogniwa mają 1,5A i nawet jakby prąd wynosił z 500mA to już by było ok. Jako kolejny regulator zrobiłem najprostszy na dwóch tranzystorach, lecz i w tym przypadku okazało się że prąd jest znikomy. I teraz nie wiem co robić. Chciałbym skończyć tego robocika, żeby zająć się budową platformy, minibota, tylko kompletnie nie wiem jak zmniejszyć obroty. Przekładni raczej już nie dam rady zmienić, gdyż musiałbym budowac od nowa zawieszenie, a naprawdę roboty trochę było przy tym, gdyz całe zawieszenie wykonane jest z laminatu, oraz "łożyska" na koła z laminatu. Spędziłem dobre kilka dni nad budową samego nadwozia i nie chcę teraz wyrzucić tego do kosza i zaczynać budować nowego robota.

Jeżeli macie jakieś pomysły to byłbym wdzięczny. Oczywiście fotki mogę umieścić, jeśli by ktoś chciał.

PWM na NE555 o jak to dobrze 🙂 Bo ja myślałem że PWM są tylko na uC, a że ja jeszcze nie potrafię programować to miałbym z tym kłopot. Tolo, masz jakiś schemat tego regulatora? Jakiś link, odnośnik czy cokolwiek, bo wpisywałem w wyszukiwarke i niezbyt mi to wyszło xD

[ Dodano: 21-01-2013, 18:42 ]

A jednak schematy są w google, bo ja szukałem tylko na Forbot.pl

Okej to spróbuje uruchomić ten regulator na tym timerze, ale dopiero za tydzień, bo wtedy będę w elektronicznym ;/

[ Dodano: 21-01-2013, 19:26 ]

Kolego, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy, aby napewno regulacja PWM się sprawdzi? Chodzi mi o to żeby obroty silnika spadły do minimum a prąd żeby w miarę pozostał wysoki, aby dał rade uciągnąć całego robota.

No tylko PWM da się to zrobic chyba, że dasz jakąś przetwornice czy coś ale moim zdaniem to jest najlepsze wyjście. Zapodaj jeszcze schemat tego robota bo tak naprawdę doradzam trochę w ciemno...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za odpowiedzi, ale niestety prace nad robotem wstrztmane, ponieważ dzięki niewyżytej kocicy straciłem 2 koła xD Bo kociczka zaczęła się bawić tym robotem i niestety niefortunnie spadł z biurka i ułamały się ośki od dwóch kół w miejscu gdzie ośka została nacięta na seger... Może jeszcze naprawię te koła, ale narazie skupiam się nad budową platformy zdalnie sterowanej. Dodam kilka fotek, które pozostały mi po robocie...

Napewno nie wyrzucę tego robota, bo za dużo pracy w niego włożyłem. Zdobęde dwie ośki i naprawię tego "byka", lecz narazie skupie się na platformie 🙂 Schemacik muszę poszukać, ale on jest bardzo prosty na ULN 2803. Można by powiedzieć ze dziecinnie prosty bo tylko 1 scalak, 2 IR, 2 foto, jeden rezo i praktycznie tyle. Reszta to regulator napięcia, który już nie istnieje.

Hmm... W takim razie musze zrobić od nowa zawieszenie, i pokombinować coś z przekładniami. Poszukam jakiś kół zębatych i zmontuje pierwszą lepszą przekładnie 🙂

Wydaje mi się, że temat można już zamknąć, ponieważ wszystko już wiem.

Tolo, mi też się robocik podoba 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.