Skocz do zawartości

Ile mostków tb6612 na 4 silniki pololu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
Jak to z tym dokładnie jest. Buduje robota mini sumo i jak wiadomo, nie ma tam za dużo miejsca(tak w cudzysłowiu), więc zastanawiam się jak to jest z tymi mostkami. Ma ktoś jakieś doświadczenie z nimi? Początkowo zaplanowałem 4 moduły mostka tb6612 na 4 silniki pololu 30:1 wydaje się optymalnie, ale teraz zastanawiam się czy nie za dużo, czy nie wystarczą 2 mostki ze złączonymi kanałami.

Chodzi zapewne o dwa mostki a każdy z nich ma miec złączone kanały...

PS

Jeśli zależy ci na miejscu to zrezygnuj z modułów i kup "gołe" mostki. Pamiętaj, że mostek to newralgiczna cześc... Chyba nie chcesz, żeby w trakcie walki poszedł ci z dymem.

PS vol 2.

Pamiętaj, że są inne mostki o znacznie większej wydajności i wcale nie tak dużej cenie...

Bardzo zależy ci na sterowaniu każdym silnikiem z osobna? Jeśli nie, to może lepiej zastosować tak jak radzi Tolo, coś porządniejszego> Freescale ma w swojej ofercie bardzo fajne mostki, np MC33932 - podwójny mostek na 5A. Zerknij na farnellu, jest spory wybór, a jeśli nie chcesz tam kupować, to prawdopodobnie któryś ze sklepów dla robotyków byłby w stanie je dla ciebie sprowadzić.

A coś jeszcze innego? Mostek MC33932 wydaje się być ciekawy, lecz nie mam też za dużo czasu, żeby go sprowadzać. Chyba, że ktoś z Was ma na stanie ze 2 sztuki lub ma kogoś kto by takie posiadał?

Właśnie chodzi mi o kogoś kto miał do czynienia z danym mostkiem i może powiedzieć jak teoria przekłada się na praktykę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...