Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu - elektronika do platformy rozwoju systemów sterowania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie!

Robimy w kole naukowym roboty - niewielkie, na kołach szwedzkich z silnikami BLDC 😎 . W każdym razie, ja ma zrobić do nich elektronikę. A że z tego tytułu idzie też moja mgr, to temat jest bardziej odjechany, ale w skrócie sprowadza się do stworzenia platformy rozwoju systemów sterowania - o co chodzi? Żeby zrobić płytkę rozwojową😋 Ale taką bardziej pod nasze indywidualne potrzeby.

W tym temacie proszę o sprawdzenie, czy gdzieś o czymś nie zapomniałem albo nie zrobiłem jakiegoś oczywistego błędu. Ewentualnie może jakieś rady jeśli ktoś coś podobnego robił/korzystał z podobnych elementów.

W sumie jest to jeden z pierwszych schematów jakie robiłem własnoręcznie. Mam nadzieję, że nie jest tragicznie 🙂 ...

Generalnie to ma być taka płyta bazowa, na którą będzie możliwość nakładania czegoś w stylu shieldów (jak Arduino). Np. ze sterownikami pod BLDC, pod DC, z czujnikami, itp....

Czekam na konstruktywną krytykę 😉

Porty.pdf

Interfejsy.pdf

Zasilanie.pdf

Procesor.pdf

Harnas, w którym dokumencie o tym jest napisane? Nie umiem nic o tym znaleźć ani w DSie ani w AN2606. Może jest jeszcze jakiś pdf który przydałoby mi się przeczytać?😉 Albo po prostu nie znalazłem.

Nie rozumiem trochę o co chodzi z tym Butterfly, przecież zworka jest albo spięta do GND, albo do 3.3V... Więc raczej BOOT0 nie wisi w powietrzu. Tak samo VBAT jest podpięty do zasilania. Także myślę, że skoro nigdzie nie napisali o tym wprost, to ten pulldown nie zaszkodzi:). Może nie jest potrzebny, ale wolę mieć coś nadmiarowego, niż żeby potem żałować. W każdym razie dzięki za uwagi, Harnas.

FACEPALM masz racje z tym BOOT0 😃 Dla bezpieczeństwa możesz dać te rezystory, chociaż bez nich u mnie też działa. Co do VBAT to niby zalecają podłączyć do 3.3V, chociaż jak wyżej zostawiałem w powietrzu i nie było problemów 🙂

Poza tym schemat wygląda w miare ok, jedynie zastanawiają mnie rezystory R20 i R21, a do dokumentacji przetwornicy nie zaglądałem 🙂

R20 i R21 są dla zapewnienia kompatybilności z rodzinami STM32F4xx i STM32F2xx.

To samo dotyczy C15, C18 R19, R22, R23. 🙂

Chciałem mieć możliwość wykonania kilku takich płytek i montowania na jednej np. STM32F1 a na innej STM32F4xx.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...