Skocz do zawartości

Informacje o silnikach bezrdzeniowych (coreless motors)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ostatnio w lepszych serwomechanizmach można spotkać silniki bezrdzeniowe, temat wydaje się bardzo ciekawy dla nas, robotyków. Jednak w sieci znajduje się mało informacji na ich temat. Macie może jakieś ciekawe strony/skrypty na ten temat, albo własne doświadczenia?

Warto było by poznać zalety tych silników.

Rotor jest dużo lżejszy - moment bezwładności takiego silnika jest dużo niższy. Poza tym, przez brak rdzenia też wpływa na indukcyjność silnika.

Zastanawiam się czy taśma AWG28 da radę z corelessami. Niby 1717T006SR są właśnie na AWG28, ale jakoś nie mam przekonania do tych tasiemek, że silnik nie poprosi o zbyt duży prąd.

nie mierzyłem, nie mam odpowiednich klipsów a nie za bardzo chce mi się wszystko mierzyć 😃 ale jako serwa ciągną 0,7 - 1,5A

Przy zablokowanym wyłączył mi się zasilacz z zabezpieczeniem 2A. Jednak podczas normalnej pracy jest całkiem znośnie.

Silniki z MG958? W sumie 2A to nie jest jeszcze strasznie dużo, powiedziałbym wręcz, że znośna wartość - jak ktoś goni pololki z 3S to pewnie w zwarciu brałyby dużo więcej.

faulhaberki biorą śmiesznie niskie prądy (do 0,6A ?), to się zastanawiam po prostu jak te z mg958/mg959 się spisują

Z mojego doświadczenia MG995 też były reklamowane jako coreless, no i też były reklamowane z takimi parametrami 🙂 Także wątpię żeby to był ten sam silnik co siedzi w mg958. Inna sprawa że w chinach serwo z tą obudową oznacza praktycznie bebechy MG995

W takim razie to wygląda nieco lepiej:

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__16271__HK15298_High_Voltage_Coreless_Digital_MG_BB_Servo_66g_15kg_0_11s.html

lub to:

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__19741__HK15298_High_Voltage_Coreless_Digital_MG_BB_Servo_66g_15kg_0_11s_AUS_Warehouse_.html

Chociaż obudowa nie przypomina MG958. Silnik jest niekoniecznie ten sam, ale też może dać radę. Wygląda na to, że trzeba będzie zamówić kilka różnych serw i przeprowadzić testy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...