Skocz do zawartości

Budowa programatora willem'a

lednpn

Pomocna odpowiedź

Witam. Jestem na etapie budowy programatora willem'a i mam parę pytań. Znalazłem w internecie parę płytek pcb. Są to wersje 3B(z przetwornicą) i wersja zmodyfikowana też 3 coś(z LM7805 i LM7812). Po co w jednej są stabilizatory a w drugiej przetwornica. Którą lepiej się opłaca zbudować. Jakie są miedzy nimi różnice. czy da się je obsługiwać pod spolszczonym programem i pod win 7 65bit.

Pozdrawiam:)

A to nie przypadkiem programator do układów GAL i PAL, bo mam taki zrobiony, ale nie korzystam już z niego.

Do obsługi niestety chyba tylko WIN 98, nie pamiętam czy działał pod Xp-ekiem. nowszego oprogramowania chyba nikt nigdy nie stworzył, a szkoda trochę 🙁

Co do wersji, to ja mam z przetwornicą. Różnica między nimi z tego co pamiętam to po prostu napięcia zasilania, programatora, ta na LMach wymaga chyba 15V, ta na MC chodzi chyba nawet od 5V.

Problemy z stworzeniem nowego oprogramowania pod ten programator są zasadniczo dwa.

1 - programator korzysta z archaicznego dzisiaj portu drukarki. To jest ten mniejszy problem.

2- producenci układów programowanych, nie udostępniają oficjalnie algorytmów ich programowania ? Dziwne bo GALe, a PALe to już kompletne muzeum techniki. Znalazłem kiedyś nieoficjalne opisy algorytmów Lattice i AMD, ale ich rozgryzienie to i tak droga przez ciernie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.