Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Oferuję usługę druku 3D na drukarce RepRap Prusa.

Drukuję z tworzywa ABS. Aktualne kolory jakie posiadam to: czarny, czerwony, niebieski i zielony.

Pole robocze drukarki to: 170 x 170 x 100 mm

Jako, że drukuję tylko jednym materiałem drukowane geometrie nie mogą mieć nawisów.

Orientacyjnie cena to ~10zł za godzinę pracy drukarki. Określenie czasu na podstawie pliku.

Drukuję z plików w formacie STL, modele przyjmuję również jako pliki w formatach CAD'owskich (Inventor, SolidWorks, Creo, Catia itd.)

Jako, że drukarka jest ciągle udoskonalana i uczę się jeszcze dobierać parametry druku do danych geometrii, na chwilę obecną nie daje idealnych wydruków. Oceniam, że elementy funkcjonalne drukowane są bardzo dobrze, a elementy ozdobne dobrze/dostatecznie (za dużo takich rzeczy jeszcze nie drukowałem).

Kilka zdjęć wydrukowanych rzeczy:

https://www.dropbox.com/sh/ubjz2t3amxwe2ur/9gQnYaTSw7?m

Orientacyjne czasy wydruków na podstawie zdjęć z DB:

- czarne duże elementy konstrukcyjne (na tle papieru milimetrowego) - 1,5h sztuka

- serce z podstawką - 4h

- figurka kobiety (pusta w środku) - 0,5h

- emblemat JLZ1.com - 1h

• Lubię! 1

teoretyczna rozdzielczość pozycjonowania głowicy w XY to 0,025mm,

wysokość warstwy z jaką drukuję to 0,25mm

przedmiot o wymiarach 25 x 30 x 8 mm wyszedł 24,84 x 29,76 x 8,1 mm (skurcz ABS'u), więc coś ok. 0,2mm dokładności

litery do serca były drukowane osobno i weszły na wcisk do wgłębienia w sercu

drukowałem też małe pudełko z pokrywką, która po delikatnym przejechaniu papierem wchodziła na lekki wcisk dzięki czemu się trzymała, a z wyciąganiem też nie było problemu

do wydruku potrzebny jest plik STL. Większość programów do modelowania 3D (Blender, Sketchup, 3Ds max i CAD'y) ma możliwość zapisu w tym formacie (ew. trzeba zainstalować jakiś dodatek). Napisałem, że przyjmuję w CAD'ach bo mam Inventora, SolidWorks'a i Creo, więc z nich mogę STL'e generować sobie sam, ale max'a nie ściągałem, więc tutaj sam musisz go wygenerować.

Dodaję tą informację do pierwszego posta.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Wiatm, również zaczynam drukować drukarką 3D firmy MakerBot Replicator 2x, bardziej w celach firmowych niż prywatnych.

Wiem że macie większe doświadczenie w technice druku i obsłudze oprogramowania, dlatego proszę o pomoc.

Rysując modele w 3D w programie SolidWorks, następnie zapisując w formacie .STL, otwieram rysunek w programie producenta MakerWare i chcąc już po ustawieniu wszystkich parametrów zacząć drukowanie wyskakuje mi problem “Uncaught Exception”.

Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje i jak sobie z tym poradzić?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

• 4 miesiące później...

Mała prośba do osób które skorzystały z mojej oferty. Gdybyście mogli napisać kilka słów recenzji dotyczącej mojej usługi. Czy jesteście zadowoleni czy nie, dlaczego? Co zalecacie poprawić itp.

Będzie to przede wszystkim wartościowa informacja dla mnie, a także dla innych którzy zastanawiają się czy skorzystać z usługi.

Z góry wszystkim dziękuję

Ja zamawiałem kilka części i jestem bardzo zadowolony. Dobry kontakt, staranność, niska cena,... Wszystko świetnie, nie mogę nic złego powiedzieć 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...