Popularny post Lux Napisano Marzec 13, 2013 Popularny post Udostępnij Napisano Marzec 13, 2013 Witam! Przedstawiam mojego pierwszego robota minisumo, który powstał w ramach szkolnego koła robotyki ZONA, działającego przy II LO w Wałbrzychu. Robot spełnił moje oczekiwania wobec niego. Realizując ten projekt zdobyłem sporo cennego doświadczenia, które mam zamiar przekuć na kolejną maszynę. Phantom z założenia miał wystartować na zawodach RA 2012, jednak w wyniku nieziemskich problemów technicznych nie udało mi się go wtedy wystawić i po tej klęsce w zasadzie wymieniłem w nim wszystko z wyjątkiem kół i akumulatora. Krótki opis konstrukcji: - zastosowałem mikrokontroler ATmega16 i muszę przyznać, że bardzo tej decyzji żałuję. Brakuje mi w nim przerwań i timerów. - użyte mostki H to układy TB6612, zamontowałem po jednym na silnik. Jestem z nich bardzo zadowolony i na pewno użyję ich w kolejnej konstrukcji. - na płycie głównej umieszczone jest małe "gniazdo" tranzystorów, które z założenia miały być odpowiedzialne za sterowanie czujnikami przeciwnika własnego projektu, ale nic z tego nie wyszło bo prawdopodobnie uszkodziłem dwa wyprowadzenia ATmegi ładunkiem elektrostatycznym z palca... - jako czujników użyłem trzech detektorów przeciwnika opartych o układy TSOP2236 i dwóch CNY70 do wykrywania linii. Z ani jednych ani drugich nie jestem zadowolony. Czujniki - samoróbki da się, owszem. Tylko po co? Miałem z nimi zdecydowanie za dużo problemów i mój kolejny robot będzie korzystał ze znacznie bardziej niezawodnych Sharpów. CNY70 natomiast sprawdzają się, ale są zwyczajnie duże... - użyte silniki to 2x Pololu HP 50:1 - zastosowałem koła o średnicy 32mm z silikonowym ogumieniem. Felgi są wykonane na zamówienie. - akumulator to pakiet Redox 500mAh 7,4V. Oczywiście Li-PO. Wybrałem go ze względu na małe wymiary. - robot "fabrycznie" waży ledwie 300g, więc został dociążony odważnikami do wagi szalkowej owiniętymi taśmą izolacyjną. - obudowa jest wykonana z polutowanych ze sobą laminatowych płyt - to rozwiązanie przypadło mi do gustu, ponieważ jest proste w realizacji i daje wytrzymałą konstrukcję. - pług jest wykonany z aluminiowego płaskownika zaostrzonego pilnikiem. Teraz trochę filmików z walk 😅 I zdecydowanie najpiękniejsza walka w krótkiej karierze Phantoma : A to są schematy płyty głównej: Pozdrawiam wszystkich i życzę jak największej satysfakcji z własnych konstrukcji 😅 9 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kuba_snk Marzec 13, 2013 Udostępnij Marzec 13, 2013 Walka rzeczywiście zacięta:) Zastrzeżenia może co do estetyki ale przecież to najmniej ważne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
fazi787 Marzec 13, 2013 Udostępnij Marzec 13, 2013 Gratuluje konstrukcji! Robot naprawdę świetny 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mechano Marzec 14, 2013 Udostępnij Marzec 14, 2013 Robot genialny w swej prostocie!!! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jasiuuuu Marzec 16, 2013 Udostępnij Marzec 16, 2013 U kogo kupiłeś te koła,za ile i czy jesteś z nich zadowolonych, bo ja tez potrzebuje koła do robota minisumo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lux Marzec 16, 2013 Autor tematu Udostępnij Marzec 16, 2013 Hej! Felgi zamówiłem u jednego z użytkowników forum: hungrydevil Za komplet felg z formami wyszło jakieś 70 zł, o ile dobrze pamiętam. Do tego dochodzi koszt zakupu silikonu formierskiego z katalizatorem, z którego odlewa się opony. Można to dostać na pewnym znany portalu aukcyjnym... Co do tego czy jestem zadowolony - felgi są super, ale jakość koła zależy zasadniczo od ogumienia, czyli od mieszanki, z której odlewasz opony 😉 Metoda prób i błędów oczywiście kosztuje dodatkowo, ale koła ze sklepu się chowają 😎 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »