Steve Napisano Marzec 20, 2013 Udostępnij Napisano Marzec 20, 2013 Dzień dobry wszystkim Szukając po forum zauważyłem, że dane tematy były częściowo poruszane, jednak nie jestem w stanie wydedukować jednoznacznej odpowiedzi. W planie mam 2 światłoluby, pierwszy z użyciem Arduino: Drugi praktycznie prosto z poradnika Problemem są silniki, które posiadam - 6V. W pierwszym przypadku moim pytaniem jest czy przejmować się stratami napięcia na stabilizatorach, w efekcie zamieniając je na przetwornice? Także, czy przy kupieniu Lipola 7,4V zamiast 11V silniki i logika będą w stanie pracować pomimo spadków napięcia na stabilizatorach? W drugim przypadku problem jest podobny, przy czym myślę o zasileniu wszystkiego czterema paluszkami co da 6V, dla silników dobrze a logika na l239d jeżeli dobrze rozumiem może pracować przy takim napięciu. Z góry dziękuję za pomoc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Propaganja Marzec 21, 2013 Udostępnij Marzec 21, 2013 Zawsze możesz ograniczyć moc silników przez PWM,jak na schemacie z arduino. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Marzec 21, 2013 Udostępnij Marzec 21, 2013 Odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz w datasheetach stabilizatora i l293. W skrócie: będzie działać. Aha, zasilanie silników przez stabilizator to kiepski pomysł, chyba że ciągną naprawdę mało prądu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »