Skocz do zawartości

Driver zamieniajacy poziomy napięć 0-12V na -6-6V

kacper10714

Pomocna odpowiedź

Witam.

Szukam i nie mogę znaleźć nic konkretnego. Na elektronice się za dobrze nie znam i proszę o pomoc lub podpowiedź w moim problemie.

Generuje sobie atmegą sinus i ten sinus mam na poziomie napięć (po przejściu przez mos-fet kluczujący) 0-12V. Chciałbym obniżyć tą sinusoidę na zakres -6-6V. Na myśl mi przychodzi wykorzystanie lub zrobienie mostka H (a dokładniej jego jednej części) i zasilenie go symetrycznym napięciem.

Jak dobrze mi się wydaje to do sterowania tym mostkiem będę musiał dodać drugi sygnał sinus (zanegowana wartość poprzedniego).

Testowałem w symulatorze taki driver i niestety coś nie działało...

To nei takie proste. Przede wszystkim: jaką potrzebujesz moc? Jaka częstotliwość? Czy tylko Sinus, czy jeszcze inne?

Najprościej zrobić odcięcie składowej stałej na kondensatorze. Inna opcja to zasilanie mostka H modulowanym PWM, a na wyjściu dać odpowiedni zestaw filtrów LC bądź RLC. Sprecyzuj wymagania.

Jak chcesz obniżyć napięcie to najpierw musisz mieć napięcie ujemne.

Napięcie ujemne uzyskasz z pomocą ICL7660A (ważne A - żeby układ był do 12V) + kilka elementów biernych. Z +12V zrobi Tobie ok. -11V.

Mając teraz symetryczne +/-12V zasilasz nim drugą część układu czyli wzmacniacz operacyjny. Najprostszy LM324N wystarczy. Na wzmacniaczu budujesz układ odejmujący jak przedstawiono http://www.kmg.ps.pl/to/wzmacniacze/odejm.html

W ten sposób sygnał 0..12V przesuwasz do -6..6V.

PS. Inny sposób to po prostu używanie masy pozornej, czyli albo na rezystorach (albo najlepiej na wzm.op.) robisz dzielnik 12V/2->6V i to 6V traktujesz w czasie pomiarów jako masę. Może to jednak być problemem dalej - nie wiem co z tym sinusem chcesz robić.

Częstotliwość to z zakresu 0 - 100 Hz ale najważniejsze aby utrzymywał 50Hz. Moc to w granicach 20-25W. Zasilacz który zasili elektronikę i tranzystory kluczujące to ATX więc będzie możliwa zmiana "napięć roboczych".

OldSkull układ który stosuje w symulacji:

Niestety nie sprawdzałem go w praktyce i boje się że mosfety nie będą stabilne (tzn. będą się same wzbudzać nez rezystorów podciągających).

Na wejście Input podaje sobie zmodulowany (do postaci sinus) PWM. Jakie filtry LC lub RLC mam zastosować ??

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kacper, darmowa rada: odpuść sobie. Nie bardzo wiesz o czym piszesz i dobrze, że trafiłeś do działu "Początkujący" ale tu zwykle ludzie pytają o podłączenie diodki, ewentualnie o jakiś prosty układ zasilania czy kwarc przy procesorku. Co Ty w ogóle chcesz zrobić? Nie pytam ile Hz albo Voltów tylko co to ma być? Falownik do silnika?

Może coś czytałeś, może widziałeś nawet schemat bramki CMOS ale to wciąż za mało by zrobić stopień mocy na MOSFETach. Czy ma to być liniowy wzmacniacz mocy czy stopień wyjściowy modulatora PWM? To dwie różne rzeczy i każda wygląda zupełnie inaczej niż Twój boleśnie prościutki układzik. Podstawowe pytanie: co tym będziesz sterował? Jeśli na to odpowiesz, możemy rozmawiać dalej. Inaczej wszelkie rady będą strzałami w płot a Ty jako laik nie będziesz nawet wiedzał czy są one słuszne czy nie i co najważniejsze - dlaczego.

No ja nie neguje żadnych porad i nie będą strzałami w płot 😉

Ja chce wykonać niewielkiej mocy stopień wyjściowy (można przyjąć falownika) dla sinusoidy.

Układ który zaprezentowałem ma fajną zaletę, że to generowania wykorzystuje jeden sygnał sterujący.

W układach falownika wykorzystane są dwa sygnały (na każdą część połówki) no i jak pamiętam przy generowaniu sygnałów sterujących tranzystorami trzeba stosować czas martwy (dead time). Ja chciałem to ominąć 😉 (stosując jeden sygnał i brak czasu martwego).

Wykorzystanie do tego to jeśli chodzi o mnie to nie wiem jakie będzie bo projekt wykonuje po koleżeńsku. Do jakich kolega chce celów to nie wiem (wiem, że jest on miłośnikiem cewki Rodina). Być może chce sobie zrobić jakąś małą (na bezpieczne napięcie).

No chyba że by mi się "ubzdurało" :-> zrobić własny falownik ze sterowaniem skalarnym lub wektorowym - ale na to się nie zanosi.

Nawet najprostszy falownik to stosunkowo skomplikowane urządzenie od strony sterowania tym. Pomijając już że falownika w własnym zakresie nie opłaca się bardzo budować, najprostszy falownik dla silnika 1-fazowego zbudowany samemu to koszt ok 300zł, a fabryczny 1 faza na 3 fazy o mocy 0,25KW kosztuje ok 500zł (skalarny).

Zależy co chcesz tym sterować ?

Nie twierdzę, że negujesz porady tylko że nasze posty (pisane w najlepszej wierze) będą strzałami w płot (i marnowaniem czasu) jeśli nie będziemy dokładnie wiedzieć co chcesz zrobić.

"Zaprezentowałeś" układ z przedszkola i liczysz na to, że wszyscy konstruktorzy falowników nie wpadli przed Tobą na takie uproszczenie? Widocznie rozsuwanie momentów załączania tranzystorów do czegoś jest potrzebne, prawda?

Wciąż wydaje mi się, że nie odróżniasz stopnia liniowego od klucza impulsowego. Do sterowania tą dziwną cewką możesz użyć zwykłego wzmacniacza audio w klasie B i też będzie działało jak ze zwykłym głośnikiem. Częstotliwość 100Hz nie jest jak wiesz żadnym wyczynem w torach audio więc jeśli nie zależy Ci na sprawności (a tu będzie na pewno niewielka), kup Koledze jakiś kit wzmacniacza 25W, zmontuj, wysteruj go ze swojego wyjścia PWM (odfiltrowanego do pasma np. 100Hz) i po sprawie.

Jeśli chcesz koniecznie zabudować stopnień mocy PWM to zapomnij o sinusoidzie, zacznij myśleć o prostokątach i twardym sterowaniu kluczami przez specjalne drivery. To prąd w cewce, dzięki odpowiedniej modulacji przebiegu PWM będzie miał kształt sinusoidy ale mostek który zbudujesz nawet jej nie zauważy. Będzie przełączał na wielu kHz a dzięki pracy "dwustanowej" tranzystorów osiągniesz sprawność np. 95% - tylko po co?

Nie komplikuj sobie życia. Nawet w audio musisz odciąć składową stałą (aczkolwiek dobre falowniki do silników mają opcję dodania składowej stałej). Poczytaj najpierw schematy i projekty wzmacniaczy audio, potem możesz próbować przejść na wyższy poziom, do falowników (ale najpierw wzmacniacze klas niższych niż A).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.