Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie schematu- Linefollower

dórzy92

Pomocna odpowiedź

Witam!!!

Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam "karierę" z robotyką.Stworzyłem ten schemat opierając się o wiedzę z Forbot.pl oraz kilku książek,lecz na pewno są tu jakieś błedy i niedopatrzenia.Dlatego bardzo proszę Was o ocenę lub ewentualne sugestie poprawek do poniższego schematu.

Z założenia robot ma mieć 7 czujników lini i opierać się na uC Atmega8.Program planuję napisać w języku C opierając się o algorytm PD.

Chętnie usłyszę wszystkie uwagi jakie się Wam nasuną,może mnie to czegoś nauczy.Pozdrawiam!!!

Czemy masz VCC na wejściu i wyjściu stabilizatora ? W tym momencie za stabilizatorem również masz potencjał baterii... Nie wiem co to za dioda podłączona za stabilizatorem ale jeśli to "zwykła" czerwona 5mm to zwiększyłbym rezystor do 1K ponieważ teraz może trochę za mocno świecić. A i naucz się używać etykiet...

Faktycznie,dwie sztuki VCC nie są potrzebne.Jeżeli chodzi o diodę to w istocie jest to 5mm.Dzięki,już nanoszę poprawki...

Czy widać jeszcze coś innego co mogę poprawić?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.