Skocz do zawartości

Adc i potencjometr

TomekT

Pomocna odpowiedź

TomekT, skoro pin podłącza się albo do GND albo do Vcc i nie uszkodzi się on, to odpowiedz sobie sam na to pytanie czy uszkodzi się jeśli się go podłączy do ślizgacza potencjometru. Jedynym warunkiem prawidłowego działania jest to, aby potencjometr był zasilany tym samym napięciem co mikrokontroler, wtedy nie trzeba żadnych dodatkowych rezystorów robiących za dzielniki napięcia.

No tak, ale przy całkowitym "odkręceniu" potencjometru dostajemy na wejściu adc 5V bez żadnego rezystora po drodze. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale skoro np diode LED podłącza się z rezystorem pod pin aby nie przekroczyć obciążalności prądowej pinu to czy sytuacja przeze mnie wspomniana nie spowoduje tego samego?

TomekT, nie myślisz logicznie. Gdy podłączasz diodę, prąd wypływa z pinu, więc tu musisz się martwić o to, by nie przekroczyć maksymalnego dopuszczalnego dla pinu/portu.

Natomiast tu masz sytuację odwrotną, prąd wpływa do pinu i to od technologii wykonania mikrokontrolera zależy jaki on jest, ale jest niewielki, szczerze to nawet nie wiem jaki, bo w tej chwili nawet nie jest to ważne. Pin mikrokontrolera ma wystarczająco dużą rezystancję wewnętrzną, że wpływający do tego pinu prąd nie uszkodzi go, oczywiście w ramach dopuszczalnego maksymalnego napięcia zasilania. Podawanie Vcc czyli mówiąc inaczej cyfrowej 1 czy GND czyli cyfrowego 0 nie uszkodzi mikrokontrolera bo do tego on został stworzony.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nic się nie stanie pod warunkiem że skonfigurujesz port jako wejście.Wtedy możesz podać napięcie od 0-Vcc

Z tą diodą to prawda ale tylko jeśli skonfigurowałbyś port jako wyjście i podłączył potencjometr ustawiony na 0 czyli uszkodził być uC zbyt dużym prądem.

Port jako wejście nie ciągnie prądu więc go tak nie uszkodzisz,jako wyście jest taka możliwość.

//Ubiegłeś mnie 🙂

Ok, dziekuje Panowie, chyba już jestem dzisiaj za bardzo zmeczony:P coś mi w głowie chodziła ta wydajność prądowa pinów ale nie skojarzyłem że nie dotyczy ona wejścia

a swoją drogą Sabre, to zależy jak podłączysz LEDa, może być przecież podpiety katodą do uC

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.