Skocz do zawartości

Fusebity - procesor nie wstaje

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, testowałem sobie zachowanie timera, ustawiając fusebity w mkAVRcalculator, w zakładce Fusy uproszczone. Program wyświetlał sekundy na wyświetlaczu lcd, i po wybraniu jakiejś opcji z zewnętrznym kwarcem, nagle z napisów na wyświetlaczu zrobiły się lekko widoczne prostokąty, a po ponownym podłączeniu i próbie sprawdzenia uC powyższym programem, wyświetla się Błąd AVRDUDE 😕 mikrokontroler to Atmega 8 w module uruchomieniowym z wyświetlaczem lcd i kwarcem 8 MHz. Nie ustawiałem żadnych lockbitów.

Słyszałem że korzystając z fusów uproszczonych nie ma możliwości uszkodzenia procesora... a tu proszę.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Masz pełną wersję programu? Bo w wersji demo o ile pamiętam to nie można sprawdzać podłączonego uC

W zakładce "Programator AVR" masz zaznaczony ptaszek przy "Auto SCK speed"?

Jeżeli program jest skompilowany pod inną częstotliwość niż jest ona ustawiona w fuse bitach, to wyświetlacz na pewno nie będzie działał normalnie, ponieważ czasy między wysyłaniem komend nie będą prawidłowe

Tak, mam pełną wersję programu, a "Auto SCK Speed" jest zaznaczone.

Program był skompilowany pod częstotliwość 8Mhz, ale pamiętam że chyba wszystko popsuło się po ustawieniu 0,4Mhz - 0,9Mhz (tylko rezonator ceramiczny). Spora różnica częstotliwości, może to zabiło atmege?

• 1 miesiąc później...

Jak to nie pomoże to aby odzyskać AVR'ka musisz użyć programatora równoległego. Tylko w ten sposób go odblokujesz

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Jak się uzbiera więcej padniętych procków, to od siebie polecam złożyć AVR Fusebit Doctor (wystarczy wklepać w google) - dostępny schemat, PCB i wsad, na pewno przyda się też na "zaś" do eksperymentowania z fusebitami.

• 2 tygodnie później...

A ja jeszcze dodam, że MkAvrCalculator w wersji demo jest w pełni funkcjonalny w przypadku korzystania z Atmega8. Warto oteż odwiedzić stronę producenta programu, bo dodanych zostało sporo nowości. W przypadku nieumyślnego przełączenia Atmegi na zewnętrzny rezonator wystarczy mieć kondensator 22pF orak rezystor 10k. Nota katalogowa dokładnie podaje jak należy podlączyć ów zestaw elementów.

Pozdrawiam i jednocześnie witam ciepło szanowne grono 😉

Jeżeli masz drugi procesor to w pętli głównej programu ustaw żeby przełączały się dwa dowolne wyjścia procka. Te wyjścia podłącz do nóżek od kwarcu padniętego procka. Przy tak podłączonym układzie ustaw poprawnie fusebity. U mnie podniosło to już 2 attiny2313 ^^

Tu masz przykład programu

Config Portb.0 = Output
Config Portb.1 = Output
Set Portb.0
Reset Portb.1

Do
Set Portb.0
Reset Portb.1

Reset Portb.0
Set Portb.1

Loop

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...