Skocz do zawartości

Mocne servo z silnika wycieraczek

kamien

Pomocna odpowiedź

Witam . Potrzebne mi mocne serwo . Postanowiłem przerobić zwykłe serwo , czyli wymontowałem całą elektronikę , wraz z potencjometr i pod wyjście na silni serwa podłączyć mostek H zbudowany na tranzystorach MOSFET irf540 i irf9450 . Niestety po podłączeniu wszystkiego tranzystory bardzo się grzeją.

proszę o pomoc co robię nie tak ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przy zasileniu bramek z 5V i napięciu zasilającym 12V masz otwarty zarówno dolny jak i górny tranzystor, o czym też wspomniał kolega wyżej - to nie ma prawa działać poprawnie. Poza tym regulator z serva jest zestrojony do współpracy z tymże servem i nie masz gwarancji, że przy podłączeniu 5x większego silnika będzie stabilny.

zandarmerio, ale i tak może być lipa, bo w momencie przełączania , gdy napięcie bramek będzie oprzechodzić około 6V, popłynie duży prąd odkładający całą moc na jednej połówce gałęzi. To nie jest takie prosta na jakie wygląda.

Można też użyć Mosfet+przekaźnik DPDT.

a jeśli zastosuje inny silnik na 6v o większej mocy i wysteruje go 5v , czy wszystko będzie działać poprawnie , włącznie z płynną regulacją prędkości ?

OldSkull, zdaję sobię sprawę, że generowanie czasów martwych jest rzeczą ważną, ale ta dyskusja toczy się na trochę innym poziomie.

kamine, nie do końca rozumiem, po co takie kombinowanie. Steruj bramkami mosfetów poprzez tranzystory bipolarne lub (lepiej) dedykowane drivery mosfetów. Zapewni to szybkie przeładowanie bramek mosfetów i możliwość sterowania napięciem niższym niż zasilanie. Tu masz jakiś pierwszy lepszy przykład drivera na tranzystorach bipolarnych:

6_1185033177.jpg

Niestety przy podłączeniu dwóch tranzystorół (N i P) do takiego drivera dalej pozostaje problem czasów martwych, tzn. przy przełączeniu przez krótką chwilę przewodzą oba tranzystory. Większość podwóljych driverów mosfetów generuje czasy martwe, co eliminuje ten problem.

Jeśli pytasz o zasilanie wszystkiego z 5V, to i tak należy sterować bramkami mosfetów pośrednio ze względu na ich dużą pojemność. Sterowanie PWM mosfetami bezpośrednio z pinów mikrokontrolera to lekkie nieporozumienie.

Komentarz dodany przez: Sabre

niestety nie jestem orłem w elektronice ale co nieco kumam . Prosił bym jednak o jakiś konkretny ( prosty ) schemat działającego mostka , na 6-12v zasilanego z elektroniki serwa . A może podłączyć się z mostkiem przed tranzystorami mocy serwa ( po prostu wymienić oryginalne tranzystory na mocniejsze ) ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.