lukas.ch Napisano Lipiec 3, 2013 Udostępnij Napisano Lipiec 3, 2013 Witam. Prosiłbym o sprawdzenie schematu. Po woli robię PCB. Ma to być robot omijający przeszkody. Na początku będzie odmierzał odległość za pomocą sonaru albo 2 sharpów analogowych. Mikrokontroler to ATMega88PA. PS. Nie wiem jak wskoczyły mi te zielone kółka. EDIT. Nowa wersja schematu. Na dniach PCB. EDIT 2. Moje pytanie brzmi. Czy coś takiego zrobią mi bez problemu w Satland Prototype czy coś wypadałoby poprawić? PCB. TOP. BOTTOM.
Lux Lipiec 3, 2013 Udostępnij Lipiec 3, 2013 Hej! PWM sterujące mocą silników podłącz do wyprowadzeń timerów sprzętowych zamiast do zwykłych I/O. Najlepiej do dwukanałowego timera (OC1), ponieważ najprościej to wtedy zaprogramować. Brakuje kondensatorów filtrujących przy mostku. Spaliłem kiedyś dwa identyczne z tego powodu, więc lepiej dodaj tak jak ds nakazuje. Źle się pracuje przy robotach, które nie mają nic do sygnalizowania swojego stanu. Spróbuj zmienić schemat i dać chociaż ze dwa LED-y programowalne. Zobaczysz, że się przyda. Przydatne też bywają włącznik i LED sygnalizujący obecność zasilania.
aixI Lipiec 3, 2013 Udostępnij Lipiec 3, 2013 PS. Nie wiem jak wskoczyły mi te zielone kółka. Musisz poszperać w opcjach.
klonyyy Lipiec 3, 2013 Udostępnij Lipiec 3, 2013 PS. Nie wiem jak wskoczyły mi te zielone kółka. Wystarczy że odznaczysz warstwę "Pins" w opcji "displays" (trzy różno-kolorowe kwadraciki po lewej)
lukas.ch Lipiec 3, 2013 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2013 PWM sterujące mocą silników podłącz do wyprowadzeń timerów sprzętowych zamiast do zwykłych I/O. Najlepiej do dwukanałowego timera (OC1), ponieważ najprościej to wtedy zaprogramować. Brakuje kondensatorów filtrujących przy mostku. Spaliłem kiedyś dwa identyczne z tego powodu, więc lepiej dodaj tak jak ds nakazuje. W ATMedze88PA na tych pinach jest PWM od Timera 0. Będę korzystał z gotowego modułu gdzie te kondensatory już są. Wystarczy że odznaczysz warstwę "Pins" w opcji "displays" (trzy różno-kolorowe kwadraciki po lewej) Wielkie dzięki
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »