Skocz do zawartości

Połączenie osi wału z osią silnika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Problem moze banalny a jednak uciązliwy. Posiadam silniki HL149, mają one oske o grubości ok 4mm którą chciałbym połączyc na stałe z wałem 4-5mm(na ktory przychodzą koła).

Próbowałem na rurki termokurczkiwe, szukałem w necie łaczników wału, nawierconych tulejek i nic konkretnego nie znalazłem. Są przeguby modelarskie, kardany ale to droga sprawa.

Mam koła które muszę przymocowac do tych silników. średnica otworu w tych kołach jest o 0.5mm wieksza od srednicy wału silnika, ponadto wał silnika jest za krótki, stąd własnie potrzeba przedłuzenia go.

Macie jakis pomysł jak moge połączyc wał tego silnika z pretem/wałem o grubosci 4mm?

Rozkręć kostkę elektryczną. Powinieneś dostać miedziany łącznik z 2 nagwintowanymi otworami i jednym na połączenie wału z osią. Śrubki w komplecie. 🙂

Cieńszy wał owiń w folię aluminiową tak aby zwiększyć grubość do tych 4,5mm. Następnie włóż łącznik i przykręć śrubkami. Folia aluminiowa powinna spowodować, że wały będą w osi i poczęci powinno sprawować to funkcję sprzęgła.

Bardzo ciężko to ustawić w osi, przez wystające śrubki robi się mimośród i wałek ma bicie, kiedyś testowałem to połączenie.

Nie wiem czy 10zł za sprzęgło to tak drogo, KLIK

Zawsze nożna wziąć okrągłą sztabkę miedzi wywiercić otwory 4 i 4,5mm. Po włożeniu zacisnąć lub zrobić większe otwory i połączyć klejem epoksydowym.

Ja proponuję żebyś kupił rurkę (mosiężną/aluminiową) o średnicy wewnętrznej 4mm (można dostać w marketach budowlanych i sklepach typowo metalurgicznych), dociął do potrzebnej długości, wywiercił dwa otwory i nagwintował M3. Potem kupujesz śrubki dociskowe (tzw. "robaczki") o długości 3mm i wkręcasz imbusem 🙂 Będzie to wystawało na około 2mm, ale to i tak lepiej niż w kostkach elektrycznych.

EDIT:

Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy, może nawet lepszy. Kupujesz dystans z gwintem M4, bierzesz wiertarkę z wiertłem M4 i zrywasz gwint w dystansie poprzez przewiercenie go. Następnie wiercisz dwa otwory M3, aby dociskały oba wały i gwintujesz. W tym przypadku "robaczki" nawet nie powinny wystawać 🙂

• Lubię! 1

w sumie dystanse gdzieś jakies mam, wiertło sie znajdzie, ale nie mam czym tego nagwintowac, poza tym... aby wywiercic dziurę w takim małm dystansie potrzebne mi małe imadło którego nie mam... w sumie jest to rozwiązanie ale kupienie części/narzędzi do jego wykonania przerosnie kwore gotowych sprzęgieł🙂 wiadomo... narzędzi nigdy za wiele ale chciałem do wykonac małym kosztem:) Sprawa wygląda tak ze mam silniki, mam koła a nie jestem w stanie tego połączyc:)

Kolego KD93... 10zł to nie wiele... ale potrzebuje takie 4 na 4 koła, poza tym nie widze nic takiego w cenie 10zł... mogłbys dac mi konkretnego linka?

Jezeli nic innego nie wykąbinuje to spróbuje sposobu z dystansem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...