Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

cesiek, Witam, do budowy wykorzystałem robota bojowego kupionego w Anglii , był powystawowy , uszkodzony niekompletny , więc pomysł aby to co było dobre jakoś zagospodarować więc powstał ,,FENIX " , góra jest zdemontowana ( odcięta )- jak go oceniacie z uwagi na nie dokończoną konstrukcję . Jest to moja pierwsza konstrukcja , więc z niepokojem czekam na recenzje.

Twój opis jest lekko mówiąc niewystarczający... Nie ma wartości merytorycznej co niezbyt pasuje do charakteru forum. Projekt bardziej kwalifikuje sie do workloga niż katalogu robotów 😉

Co do samego robota to wygląda na prawdę ciekawie. Co to za czujnik podczerwieni? Jak podłączyłeś swój układ do serw? Osobno do każdego czy platforma ma jakiś sterownik, którego używasz?

Wita, z racji jak pisałem wcześniej jest to moja pierwsza konstrukcja i publikacja, więc i opis może jest niewystarczający , ale postaram się go uzupełnić , napęd jest nie na serwach lecz na silnikach tj. jeden silnik odpowiada za ruch całości drugi nie uruchomiony jeszcze służy do zmiany kierunku , przez obrót części tułowia.Podłączone jest to wszystko do Arduino , przez wspomniane wcześniej shield (sterownik silników 2A).Czujnik podczerwieni to E18-D80NK podłączony do Arduino przez shield I/O , tak jak i czujnik ultradzwiękowy i buzzer.W założeniu robot napotykając na przeszkodę ma się zatrzymać ,wydać dzwięk, odczekać 2-3 sekundy i zmienić kierunek marszu i tu własnie jest jeszcze pole do eksperymentów z kodem .Czekam na pytania na które z chęcią odpowiem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...