Skocz do zawartości

Program Fritzing

piotr1990

Pomocna odpowiedź

Czy korzystaliście kiedyś z tego graficznego edytora schematów?

Się zastanawiam do czego on był by przydatny skoro nie ma funkcji symulacji. Czyli jak coś stworzę to nawet nie wiem czy będzie działał poprawnie.

lub znacie jakiś podobny program z funkcją symulacji?

Multisim + ultiboard do tworzenia schematów i symulacji (o ile w bibliotece są elementy z modelem symulacyjnym, jeżeli niema czasami można znaleźć model u producentów). Ze schematu można wyeksportować do ultiboarda w celu utworzenia PCB.

Funkcja symulacji zależy do czego, przy układach mikrokontrolerowych lub z użyciem układów scalonych nie jest potrzeba bo podłączenie jest proste, mało elementów. Często używa się schematów z not katalogowych lub sprawdzonych rozwiązań. Zawsze zostaje temat do sprawdzania schematów.

• Pomogłeś! 1

Tak, zacząłem używać tego programu bo chciałem 'pobawić' się z symulacją w stylu dawnego Electronic Workbench a jednocześnie mieć możliwość stworzenia PCB ze schematu. Na początku trzeba trochę pogrzebać w ustawieniach podobierać sobie jednostki (domyślnie wszystko jest w milsach, ja sobie ustawiam na mm). W Multisimie na początku trochę symulowałem różne układy na tranzystorach ale teraz używam to już tylko do robienia schematu (bardzo szybko i prosto dodaje się nowe elementy, opis wyjść, wybór obudowy) i eksportu do Ultiboarda do PCB (płytki jedno/wielowarstwowe, autorouting, auto rozmieszczenie, napisy, wstawianie bitmap na warstwy miedzi etc.).

Dużym plusem dla mnie jest to, że jak tworzę projekt (schemat, połączenia+PCB) dostaję trzy pliki (a potem można już eksportować PCB do różnych formatów gerbera, NC drill, wektorowe) i jeżeli nawet utworzyłem jakiś nowy element to jest on zapisany w projekcie i jak otworzę go na świeżej instalacji programu to nie muszę się martwić, że zgubiłem jakiś pliczek i teraz mam tonę błędów że nie można znaleźć elementu.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Symulacja przebiega w czasie rzeczywistym, można dodawać przełączniki (każdy osobno załączać i rozłączać). Symulacja zostaje zatrzymana w momencie wystąpienia błędów (oczywiście podaje element i jaki typ błędu chociaż czasami trudno stwierdzić co to za problem).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.