Skocz do zawartości

Mechanizm dźwigniowy, jaki silnik DC?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jako pracę inżynierską mam skonstruować mechanizm dźwigniowy pracujący w płaszczyźnie pionowej. Wygląda to mniej więcej tak:

podgląd

Sterowane jest tylko ramię górne. Mechanizm wykonany jest z profilu stalowego i waży naprawdę mało. Niestety nie posiadam zbyt wielkiego budżetu, a potrzebuję taniego silnika najlepiej z przekładnią samohamowną, żeby w razie braku napięcia ramię podnoszące nie opadło. Myślałem o silniku od wycieraczek(posiada przekładnię ślimakową) lub od ponoszoenia szyb(również przekładnia ślimakowa). Czy to dobry pomysł? Szukam silnika tak do 50zł, który będę mógł zasilać z sieci(zasilacz) czy silniki o których wspomniałem to dobre rozwiązanie? Bardzo proszę o pomoc.

Komentarz dodany przez: Treker

i waży naprawdę mało

Trochę mało precyzyjne określenie jak na przyszłego inżyniera, tym bardziej, że na rysunkach nie ma nawet żadnej skali/długości podanej.

Przepraszam za wcześniejsze błędy. Ramię, czyli element sterowany ma 30cm długość zrobione jest z profilu 30mmx20mm i waży ok 1kg. Zastanawiam się też nad silnikiem krokowym. Przepraszam, jeżeli pytania wydają się banalne, ale naprawdę jestem zielony w temacie praktyki.

Skoro w praktyce jesteś zielony to może dla ułatwienia pokaż nam jak rozwaliłeś problem w teorii. Tutuł inżyniera do czegoś zobowiązuje, nie sądzisz? No wiesz, szczegóły zawieszenia ramienia, długości podparć, potrzebne momenty statyczne, siły na popychaczach, założona i policzona dynamika układu dla napędów o danej mocy itd. To nie kosztuje nic, więc o rachunek się bój. Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Gdy już będziemy wiedzieć czego oczekujesz, jakich mocy, czasów, momentów itp to łatwiej będzie coś podrzucić praktycznego. Natomiast jeśli i tutaj "tniesz koszta", to marnie widzę ten projekt. Czy mógłbyś zdradzić nazwę szkoły, w której za to chcą Ci dać tytuł?

hiscox, jeśli dla 30cm ramienia uważasz ze 1kg to "naprawdę mało" to coś jest nie tak. Idź kupić nawet rurkę o profilu prostokątnym (np. 30x20mmx1.5-2.0mm), ale z aluminium to waga będzie znacznie mniejsza.

Najwięskzym problemem jest u Ciebie zasilanie z sieci 230VAC, niestety ale na takie napięcie są raczej duże silniki, dla ciebie największe możliwości daje kupno wkrętarki sieciowej i sterowanie jej przez jakiś układ na tyrystorach (uwaga na zabójczą dla takich układów indukcyjność silnika!). Do tego czujnik położenia, sterownik PID i może Ci się uda.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...