Skocz do zawartości

Książka, która przyda się przy budowie robotów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Chciałbym Was zapytać, jaką książkę do nauki elektroniki byście mi polecili ? Chodzi mi o taką, która omawia dokładnie zagadnienia, które mogą przydać się podczas projektowania schematów do robota. Od razu mówię że nie chodzi mi o oślą łączkę, bo przerobiłem 2 książki z 5 razy...

Myślałem nad sztuką Elektroniki, ale wiele osób uważa, że jest ona po prostu za trudna, i w sumie nie wiem co wybrać.

Pozdrawiam

Chyba nie ma takich książek, bo co byś się z nich chciał nauczyć? Skoro podstawy już znasz, to teraz skupiasz się pewnie na mikrokontrolerach. Szukałbyś czegoś poruszającego tematykę elektroniki w okolicy uC?

Inne książki, typu podręczniki akademickie, to w większości straszna teoria, której do naszych potrzeb nigdy nie użyjemy.

Jak chcesz coś na wysokim poziomie to właśnie sztuka elektroniki.

Tak, jest trudna, ale jest naprawdę dobra i dużo łatwiejsza do przeżucia (i przydatniejsza) od podręczników typowo akademickich.

Czyli sztukę elektroniki dałoby się ogarnąć, gdybym dokładnie ją przerabiał ? Po prostu nie chcę od razu odłożyć jej w kąt, bo jest za trudna, tak jak robiło to kilka użytkowników.

Nie wiem na jakim jesteś poziomie z elektroniki i matematyki. Nie sądzę, żebyś wszystko zrozumiał po jednym przeczytaniu, ale czytając rozdział, robiąc kilka testów (oscyloskop do poważnej elektroniki jednak niezbędny) i potem przeglądając ponownie rozdział z pewnością dużo się Tobie wyjaśni.

Druga możliwość to oczywiście pobawić się symulatorem, ale niestety one mają to do siebie (przynajmniej te darmowe), że jak się wcześniej nie wie czego powinno się oczekiwać na wyjściu to mogą wprowadzić w spore maliny na początku.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Od strony software ja na twoim miejscu na pewno kupił bym książkę Mirosława Kardasia "tą niebieską" bo świetnie opisuje i wyjaśnia zasady programowania w C 🙂

Jedno pytanie - elektronika cyfrowa czy analogowa ?

Jeżeli jesteś w gimnazjum to wejście w analogową będzie dosyć ciężkie, raczej poszperałbym na twoim miejscu głębiej w cyfrówce np. Układy Cyfrowe - Wojciech Głocki

W książkach google jest ta książka także możesz ją przejrzeć przed przeczytaniem

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...