Skocz do zawartości

Dobór modułu radiowego do sterowania platformą jeżdżącą

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam zbudowaną platformę pod dalsze projekty, nic szczególnie trudnego, 2 silniki, serwo skręcające kołami oraz oświetlenie. Wszystko sterowane przez Atmege 16A. Pomiędzy platformą a układem sterującym jest taśma o długości 1,5m która bardzo ogranicza poruszanie się. Chciałbym się przerzucić na proste sterowanie radiowe, zasięg to kilkadziesiąt metrów, w zupełności wystarczy. Proste sygnały typu włącz/wyłącz światła, silniki przód/tył, jedyne co jest bardziej skomplikowane to przesłanie odczytu ADC z potencjometru na pilocie do pojazdu w celu ustalenia wychylenia kół. Skręt sterowany potencjometrem. Przeglądałem całą masę tych układów z serii RFM01/RFM02/RFM12... itd, później CC1000... Naczytałem się naprawdę różnych opinii. Ja potrzebuję czegoś prostego, jestem średnio zaawansowanym programistą, piszę w C. Pilot chciałbym zbudować z nadajnika i Attiny2313 a w pojeździe umieścić odbiornik i też jakąś Atmegę. Jak narazię sterowanie może być jedno kierunkowe pilot>platforma , nie potrzebuję robić żadnych odczytów. Chciałbym dodać, że interesują mnie tanie moduły.

Pozdrawiam!

A patrzyłeś na moduł bluetooth btm222 jego cena co prawda jest wysoka, ale za to zamiast pilota własnoręcznie zbudowanego możesz użyć telefonu, a jeśli chcesz zbudować pilota to polecam rfm12, mogę nawet podesłać Ci kody źródłowe bo sam z nimi walczyłem, a ich cena jest bardzo nika w stosunku do zasięgu.

Moduł bluetooth wykluczyłem od razu z kilku prostych przyczyn: wysoka cena, zasięg do kilkunastu metrów (nie będe biegał za robotem bo mi sie zasięg kończy), trzeba napisać apke na telefon (nie mam takich umiejętności programowania w javie).

Mówisz , że RFM12 x2 bo to może być nadajnikiem lub odbiornikiem, racja? Bardzo by mi pomogły Twoje kody, zawsze to łatwiej będzie mi ugryźć bo pierwszy raz mam do czynienie z transmisją radiową, a ja nie potrzebuje przesyłać jakiś konkretnych danych tylko sygnały sterujące. Masz może jakiś sprawdzony sklep z tą elektroniką gdzie można to nabyć?

Co do bluetootha to trochę sie mylisz, ale zależy o którym module myślisz - btm112 ma 10m zasięgu a btm222 ma 100m, a apkę możesz ściągnąć, ale rozumiem, za drogo itp.

Co do modułów to sklep w którym je kupowałem to seguro.pl, bo akurat tam mają ich duży wybór - na 3,3v, 5v, smd, tht, ale pamiętaj musisz kupić wersję na 5v chyba że chesz się bawić w zmienianie napięć za pomocą dodatkowych elementów...

Kody niedługo dodam

Btm222 może i 100m, ale pomiędzy dwoma modułami, nie licz na taki zasięg z telefonem. Polecam RFM70D, biblioteki są dołączone do drugiej książki Kardasia, ale można też znaleźć inne w internecie.

Nie mogę znaleźć nigdzie w sklepach tego RFM70-D natomiast znalazłem nowszą wersję link RFM73-d w dobrej jak dla mnie cenie. Chyba wiele się to nie różni? Tutaj znalazłem coś takiego dla tego modułu link . Jeśli chodzi o książkę pana Kardasia to mam 1 część, natomiast do drugiej nie mam póki co dostępu, może kupię, a szkoda bo pewnie ładnie wszystko wyjaśnione...

Z drugiej strony mam rfm12 które mogę zasilać napięciem procesora. Możecie mi powiedzieć dlaczego starsza wersja jest droższa? Jakie są różnice między tymi dwoma modułami oprócz pasma częstotliwości, szybkości itp...

[ Dodano: 06-11-2013, 10:51 ]

Ten moduł wygląda na prosty i przede wszystkim tani, miał ktoś z tym kontakt? Bo z drugiej strony mam wrażenie że to jest najtańszy syf, może to tylko wrażenie, ale nie chcę też popadać w skrajność taniego badziewia, które nie spełnia postawionych celów.

Teraz się na to natknąłem, jak to sie ma do AVR-ow? Bardzo dziękuje za odp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...